Het is vandaag al dertig jaar geleden dat de Frans-Deense wielrenner Emile Carrara is overleden.

Carrara was professioneel wielrenner van 1946 tot 1959. In zijn amateurtijd en het begin van zijn profcarrière was hij vooral actief als wegrenner. Hij won als amateur op 19-jarige leeftijd de tijdrit GP des Nations en versloeg hierbij een aantal grote profwielrenners. In 1947 verrichtte hij opnieuw een uitzonderlijke prestatie door het winnen van het Criterium der Azen. Een jaar eerder was hij nog vijfde geëindigd in Luik-Bastenaken-Luik en in 1948 werd hij veertiende in Parijs-Roubaix.
Toen hij na enkele jaren bij de professionals voor een carrière als baanrenner koos, specialiseerde hij zich in het rijden van zesdaagsen. Hij reed in totaal 63 zesdaagsen, waarvan hij er 10 als eerste wist te beëindigen. Van deze 10 won hij er vijf samen met zijn landgenoot Guy Lapébie. Alhoewel hij er nooit had gewonnen, vond hij in Kopenhagen zodanig zijn gading (en zijn gade) dat hij er zich vestigde. Hij overleed daar dan ook op 67-jarige leeftijd. Carrara was destijds zo populair dat er een hitje over zijn benen werd geschreven (het is me niet helemaal duidelijk of dit nu in het Frans of in het Deens was). Hij is ook de vader van de latere Deense zesdagenrenner Pascal Carrara.

Ronny De Schepper

P.S. Er bestaat ook een “swingkwartet” met exact dezelfde naam, maar voor zover ik weet heeft het één niks met het ander te maken.

carrara

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.