Dylan Teuns (foto Jérémy Gunther Heinz Jähnick via Wikipedia) heeft enkele dagen na zijn overwinning in de Waalse Pijl ook de eerste rit in lijn van de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De aankomst lag op een “muurtje” dat de vergelijking met die van Hoei min of meer kon doorstaan en was dus gesneden koek voor Dylan. Op twee meter van de meet onttroonde hij de ontsnapte Rohan Dennis. Eigenlijk was Teuns niet voorzien voor deze wedstrijd, maar net als in Parijs-Roubaix werd hij door de ploegleiding verplicht deel te nemen omdat de ziekenboeg te groot was…

Dylan Teuns (Diest1 maart 1992) toonde zich in 2017 een eerste keer door als derde te eindigen in de Waalse Pijl. In juli en augustus 2017 wist hij op drie weken tijd de Ronde van WalloniëRonde van Polen en Arctic Race of Norway te winnen. In de Ronde van Frankrijk 2019 won hij etappe 6 op La Planche des Belles Filles. De etappe was een van de zwaarste bergetappes met stijgingspercentages van boven de 24%. Enkele maanden later vroeg hij op diezelfde berg zijn vriendin ten huwelijk. Dat jaar droeg hij ook één dag de rode trui in de Ronde van Spanje 2019 en eindigde hij twaalfde in het eindklassement. (Wikipedia)

In februari 2020 reed Dylan Teuns in Andalusië al de hele week erg sterk. Hij werd in de eerste twee etappes telkens derde, in ritten drie en vier finishte hij telkens als zesde. Maar in de slotetappe schoot hij dan eindelijk raak met een flitsende tijdrit in en om Mijas. Teuns was na 13 kilometer een fractie van een seconde sneller dan Jakob Fugslang. De Deen finishte officieel in dezelfde tijd, maar de zege was voor de Belg. Teuns schoof dankzij zijn zege in het klassement nog naar de 5e plaats. Ook in de Ronde van Valencia werd hij dit seizoen al 5e.

Op 3 juli 2021 behaalde Dylan Teuns in Le Grand-Bornand zijn tweede Tourritzege uit zijn carrière. De Limburger uit Halen is geen veelwinnaar, maar als hij wint is het met panache. Zie La Planche des Belles Filles van twee jaar eerder, zie deze heroïsche eerste Alpenrit. De enige Belg bij Bahrain-Victorious was ook de enige die weerstond aan de volop druk zettende Tadej Pogacar. Al is de Sloveen als Tourfavoriet wel een klasse te sterk voor de verzamelde tegenstand. Op de Col de Romme schudde hij in twee tijden Richard Carapaz als een lastige vlieg van zich af en koos voor een raid van 32 kilometer lang. Daarmee maakte hij ook het einde aan het gele rijk van Mathieu van der Poel die enkele dagen eerder begon bovenop de Mûr-de-Bretagne. (De Standaard)

Op 20 april 2022 heeft hij met overmacht de jongste editie van de Waalse Pijl gewonnen. De grootste tegenstand kwam nog van de recordhouder, de veteraan Alejandro Valverde. Julian Alaphilippe, winnaar van de drie vorige edities, werd “pas” vierde.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.