Giro-winnaar Michele Scarponi (foto Erik Westerlinck) is vijf jaar geleden overleden nadat hij gegrepen werd door busje op training.

Michele Scarponi (37) eindigde een dag eerder nog zesde in de slotrit van de Tour des Alps (de voormalige Ronde van Trentino). Een dag later stond een trainingsrit op het programma, maar die liep fataal af. In de buurt van zijn woonplaats Filottrano botste de Astana-renner frontaal met een busje. Scarponi was op slag overleden.
Scarponi was een van de ouderdomsdekens in het peloton. Door het uitvallen van Aru zou hij op 37-jarige leeftijd de rol van kopman vervullen in de komende Giro. Maar een tragisch ongeluk heeft er anders over beslist.
Zijn grootste zege boekte Scarponi in de Giro van 2011. De Italiaanse klimmer eindigde toen tweede, achter Contador. Maar omdat “El Pistolero” in de Tour van 2010 positief getest had op clembuterol, moest Contador ook zijn eindzege in de Giro afgeven aan Scarponi, die zelf nooit veel ophef heeft gemaakt over deze overwinning “aan de groene tafel”.
Dat kwam misschien ook omdat Scarponi zelf ook geen onbeschreven blad was. In 2007 bekende hij dat hij klant was bij de beruchte Spaanse dopingarts Fuentes. Na een jaar schorsing kreeg hij een nieuwe kans bij Astana, de ploeg waar hij nu nog altijd actief was.
Scarponi was bijna 16 jaar profrenner. In het begin van zijn carrière maakte hij vooral furore in de klimklassiekers, waar hij een vaste klant was in de top tien van de Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. (Sporza)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.