Ik hou niet van quizzen. Akkoord, ik kijk elke dag naar Blokken maar dat heeft met ons opnamesysteem te maken, waardoor dit onlosmakelijk verbonden is met Dagelijkse kost. Te ingewikkeld om uit te leggen. En ja, ik kijk vaak naar Nederlandse quizzen als Met het mes op tafel of Per seconde wijzer. Van Twee voor twaalf mis ik zelfs geen enkele aflevering. Maar nee dus, ik hou niet van quizzen. De nieuwe dagelijkse quiz op de VRT, De dag van vandaag, met Bart Cannaerts als quizmaster die het hardste lacht met zijn eigen grappen (foto VRT) kan me dus eigenlijk aan mijn reet roesten. Maar…

Maar in de eerste aflevering deed er bij de BV’s nu toch zo’n kalf mee om het met de woorden van Yves Lampaert te zeggen, dat ik toch even stoom moet afblazen. Hoe haar naam luidde, heb ik nooit begrepen, en dat was misschien maar goed ook. Ze was naar het schijnt één van die meiden uit Twee zomers waarvan je na afloop nog altijd niet wist met welk personage ze nu correspondeerde dertig jaar later.

Welnu, deze jongedame slaagde erin het achteruit hollende niveau van ons onderwijs (*) perfect te illustreren. Zo moest ze drie veel voorkomende woordjes uit kruiswoordpuzzels raden (Ra, ar en eg). Ze kende er geen enkele! En in de finale moesten de drie BV’s een rijtje van drie opeenvolgende juiste antwoorden geven en telkens als het haar beurt was, was dat een aanleiding om de ketting te doorbreken. “Ik maak het spannend voor jullie, hé” had ze nog het lef te zeggen tegen de kijkers die het geld al dan niet zouden krijgen.

Overigens, daarover gesproken, het is erg onduidelijk wie er nu precies voor die geldprijs in aanmerking komt. Iedereen kan zich inschrijven, jawel, maar Fien Germijns is toch maar al onderweg en waar naartoe? Dat moet toch vooraf bepaald zijn? Hoe dan ook, in de eerste aflevering kwam ze in een kast van een villa terecht, waar ze zelfs niet eens wist waar de ingang was. Toen het echtpaar de prijs in de schoot viel (2050 euro), zei the lady of the house, die zich de hele tijd zoetje liet noemen, dan ook terecht: “Wat moeten we hiermee nu doen?”

Wel, beste zoetje, het geld aan een goed doel geven, dàt was een idee. Oekraïnse vluchtelingen b.v., succes gegarandeerd. Meer zelfs, doordat het de eerste aflevering was, zouden de volgende winnaars er niet onderuit kunnen om hetzelfde te doen. Dàt was nog eens nuttige televisie geweest!

Ronny De Schepper

(*) En dat exact op dezelfde dag als Groen het voorstel lanceerde om onze kinderen meer te laten bewégen en ze dus nog minder les te laten volgen!

Een gedachte over “Hebjetgezien? (169): “De dag van vandaag”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.