205 years ago today Thomas Hopkins Gallaudet and Laurent Clerc founded the American School for the Deaf, the first American school for deaf students, in Hartford, Connecticut.

1820 Cuba en de Dominicaanse Republiek dwingen als eerste kolonies hun onafhankelijkheid af.
Marie-Louis Debelleyme is de politieprefect van Parijs die in 1829 aan de oorsprong ligt van het uniformeren van de gemeentepolitie. Hij gebruikte daartoe de blauwe kleur omdat hij als stoffenhandelaar toevallig over een grote voorraad van zulke stof beschikte.
Rond 1830 ontstond het begrip socialisme, het eerst in de Engelse Owenbeweging, iets later in de Franse Saint‑Simonistische en Fourieristische beweging. Om zich van deze bewegingen te onderscheiden, noemden Marx en Engels deze bewegingen later ‘utopisch‑socialistisch’.
1832 De Engelsman Charles Wheatstone beschrijft het principe om dieptezicht te creëren.
1834 Pruisen wil de heerschappij van Oostenrijk counteren door alle Duitse gebieden te verenigen in een Tolverbond. De Hospitaalridders vestigen zich in Rome. Een palazzo op de Via Condotti en de Villa Malta op de Aventijn vormen samen een extra-territoriaal grondgebied, wellicht de kleinste staat ter wereld.
In 1835 wordt de invoering van het gebruik van de kerstboom gesitueerd (familiale kneuterigheid).
1836 “Das Leben Jesu kritisch bearbeitet” (Strauss: bijbel = mythe).
19 augustus 1839 Louis Daguerre stelt zijn uitvinding van de fotografie voor aan de Franse Academie.
1842 Auguste Comte (1798-1857) voltooit zijn “Cours de philosophie positive” (begonnen in 1830). Tot in 1842 hadden de vaak franssprekende orangisten uit de burgerij, de meerderheid in de gemeenteraad van Gent. Men was verre van eensgezind van de Verenigde Nederlanden in het verschrompelde België overgestapt.
A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost Story of Christmas (commonly known as A Christmas Carol) is a novella by Charles Dickens first published on December 19, 1843 with illustrations by John Leech. The story was instantly successful, selling over six thousand copies in one week and, although originally written as a potboiler to enable Dickens to pay off a debt, the tale has become one of the most popular and enduring stories of all time. Contemporaries noted that the story’s popularity played a critical role in redefining the importance of Christmas and the major sentiments associated with the holiday. A Christmas Carol was written during a time of decline in the old Christmas traditions. “If Christmas, with its ancient and hospitable customs, its social and charitable observances, were in danger of decay, this is the book that would give them a new lease,” said English poet .
Intussen ontstond de Vlaamse Beweging met twee epicentra: Gent en Antwerpen. Representatief voor Gent was Jan Frans Willems in 1844, die hoewel gelovig, toch bevochten werd door het ultramontanisme (hyper rooms), met de climax om de strijd om de pauselijke steun en het uitroepen van de onfeilbaarheid (in 1870). Gent was eerder, wat de Vlaamse Beweging betrof heel-Nederlands gericht. Vanuit Antwerpen werd met Consciences “Leeuw van Vlaanderen” een eeuw lang de jeugd, tot en met “De Witte” gevoelig gemaakt voor Vlaanderen, tegelijk ingeënt tegen het “gevaar” van een op het protestantse Noorden gericht zijn. De geschiedenis wordt nooit voorwaardelijk geschreven. Hoe zou het verdere verloop van de Vlaamse Beweging er hebben uitgezien indien ze in plaats van door de Vlaamse Gemeentenaren, hoofdzakelijk door de Vrijheidsstrijd van de Nederlanden in de 16de eeuw zou zijn gesensibiliseerd? Dit zou uiteraard consequenties hebben bijgebracht op het levensbeschouwelijke en maatschappelijke vlak. Het is dus niet zo verwonderlijk dat met heel-Nederlands gerichten als Kats, Moyson en Cesar De Paepe het vroege socialisme allures aanneemt in volksmaatschappijen, met een revolutionair-sociaal programma en zich zeer beroepend op het Vlaamse verleden. Eigenlijk waren ze een stuk de opvolgers van de rederijkerskamers, die ooit sterk aangevochten werden door de contra-reformatie.
In 1848 komt er een parlement in Frankfurt voor het hele Duitse rijk.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.