De Amerikaanse country-zangeres (sommigen zullen haar bij country-rock klasseren) Emmylou Harris viert morgen haar 75ste verjaardag. Ik heb nooit iets speciaals gehad met haar muziek (haar cover van Chuck Berry’s “You never can tell” moet zowat mijn lievelingsnummer van haar zijn), maar in de jaren zeventig kreeg ik van Opperliedboeker Miel Appelmans plotseling telefonisch de vraag om een elpee van haar te bespreken (ik weet al niet meer welke), die ik dan ook nog zelf moest gaan kopen. Ik heb dat dan toch maar plichtsgetrouw gedaan, maar was er niet erg tevreden over (over mijn recensie, bedoel ik). Het werd echter nog erger toen ze in Tliedboek zelf helemaal vermalen werd en de fragmenten haast in willekeurige volgorde werden afgedrukt. Bovendien is ook in mijn computer het grootste deel van de recensie verloren gegaan. Hieronder volgt dus enkel een fragmentje dat de titel “Een hutje op de heide” moest verklaren…

De twee Jesse Winchester-composities zijn nogal extreem. “My Songbird” is erg slecht, druipend van religieuze sentimentaliteit en gebaseerd op een flauwe uitgemelkte symboliek (“Songbird in a golden cage, she’d prefer the blue”). “Defying gravity” daarentegen is één van de beste nummers van deze elpee. Als titel zou je eerder “Big blue ball” verwachten en het geheel lijkt me inderdaad geïnspireerd op de kinderreeks die door de BRT als “Rondomons” wordt uitgezonden. Even aanstippen dat steelgitarist Hank De Vito hier mooie dingen doet. “One paper kid” (Martin Cowart) deed me daarentegen weer denken aan die Donovan-elpee die ik me nu bijna vijftien jaar geleden aanschafte (Josie, Catch the wind, Little tin soldier, Candy man e.d.) en vijftien jaar geleden zou ik dus misschien wild geweest zijn van dit nummer : louter met akoestische gitaar (van Emmylou zelf) en mondharmonika (Micky Raphael). Nu hoeft dat soort toestanden voor mij niet meer.
Tot slot dan “The Green Rolling Hills” van Utah Philips. Op zichzelf niet slecht, maar vergelijk eens
“The green rolling hills of West Virginia
Are the nearest thing to heaven that I know”

met
“Zo mooi op de wereld die zomerse hei
Dat is hier op aarde de hemel voor mij”

en je zal begrijpen wat ik bedoel…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.