De Roemeens-Britse sopraan Nelly Miricioiu viert vandaag haar zeventigste verjaardag.

Sedert ze laureaat werd van de BRT‑wedstrijd 1979, is ze steeds populair gebleven in ons land en dan nog vooral in de Vlaamse Opera. Ze was er reeds bij in “Tancredi” van Rossini, maar ze trok vooral alle aandacht naar zich toe als Magda de Civry in de concertante versie van Puccini’s “La Rondine”. In 1992 zong zij in Salzburg met veel succes Amenaide in Tancredi. Vervolgens begon zij zich te richten op het belcanto-repertoire, met andere Rossiniaanse heldinnen, zoals ArmidaSemiramideErmione, alsook rollen uit opera’s van Gaetano Donizetti en Vincenzo Bellini, zoals Anna BolenaRoberto DevereuxIl pirata en Norma.

Zij verbond zich met Opera Rara en maakte opnamen in langvergeten werken van Rossini en Donizetti, doch ook van componisten zoals Giovanni Pacini en Saverio Mercadante, zowel in concerten als in opnamen, met name Ricciardo e ZoraideRosmonda d’InghilterraMaria de RudenzMaria, regina d’InghilterraOrazi e Curiazi en Emma d’Antiocchia. (Wikipedia)

Opvallend is vooral de gelijkenis van haar stem met die van Maria Callas. Bij een blinddoektest verwarren zelfs de grootste kenners de twee. (Dat schreef ik 25 jaar geleden, maar ondertussen denk ik daar anders over, vooral na haar versie van “Vissi d’arte” dat in mijn iTunes zit.)

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.