Het Gentse kindertheater Stekelbees kon de jongste twee jaar steeds rekenen — ook van onzentwege — op positieve kritieken. Het zal voor het gezelschap dan ook wel verrassend aangekomen zijn dat zij voor hun nieuw stuk « Plezant is verboden » (« en verboden is niet plezant ») nogal wat klappen moesten incasseren. Zo werd — uitgerekend op het moment dat Stekelbees over de Moerdijk gluurde, in casu door een beroep te doen op teksten van Jaap van de Merwe — er nogal wat kritiek uitgeoefend op het taalgebruik en ook op de chaotische toestanden die nogal eens ontstaan wanneer de kinderen bij het spel worden betrokken.

Misschien is het omdat de Stekelbezen de kritiek op hun uitspraak hebben ter harte genomen, misschien omdat wij nu eenmaal minder bezwaar hebben tegen de mengvorm Algemeen Nederlands-dialect wanneer het toneelspelen voor Vlaamse kinderen betreft die toch vaak onbegrijpend en/of lacherig aankijken tegen het “nou Kees”-Nederlands van onze Hollandse kameraden, feit is dat wij op dit gebied geen graten zagen in de voorstelling die wij zowat een maand na de eigenlijk première bijwoonden.
Het tweede verwijt kunnen we echter wél bijtreden. Al zien we niet zo dadelijk een oplossing. Als je kinderen uit de zaal op het podium haalt, mag je niet verwachten dat die meteen ook een aantal theatertruuks doorhebben (niet met je achterste naar de toeschouwers gaan staan, niet door elkaar maar wel luid genoeg praten, niet bijeen klitten enz.). De alternatieven, helemaal geen participatie zoals in het “traditionele” kindertheater of nogal dirigerend optreden zoals Freek Neirynck deed in « Kind van het Jaar » lijken ons echter ook niet aangewezen.
Een bezwaar dat we zelf bij dit lijstje willen voegen, is de nogal kabareteske muziek, die naar luisterliedjes neigt (een paar uitzonderingen daargelaten). Dat is o.i. in tegenspraak met wat voorafgaat en hoe mooi ze dikwijls ook mogen zijn, ze horen in een andere theatervorm thuis.
Het meest positieve van deze nieuwe productie is echter de heldere structuur, waardoor de « boodschap » (aankweken van een kritische kijk, solidariteit in de actie) zeer duidelijk overkwam, ook bij de kinderen. Trouwens deze laatsten genieten nog steeds volop van een voorstelling van Stekelbees. Het is ook een dankbaar publiek natuurlijk!

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.