Op 28 maart 1997 was Anne Teresa De Keersmaeker met haar groep Rosas opnieuw te gast in de Gentse opera, deze keer met “Woud, three movements to the music of Berg, Schönberg & Wagner”. Dat betrof dan achtereenvolgens de Lyrische Suite, Verklärte Nacht en het derde Wesendoncklied, vertolkt door Ursula Hesse en begeleid door het Duke Quartet (dit optreden kaderde binnen de programmatie van Vooruit).

De voorstelling werd voorafgegaan door de film “Tippeke” van Thierry De Mey, die uiteraard ook zelf de muziek schreef. Hierin krijgen we Anne Terese zowaar “zingend” te zien. Al is “zeverend” misschien een beter woord (“koetje drinken”). Eindelijk een voorstelling die ook (of alléén?) door haar dochtertje kan gesmaakt worden!
In 1998 waagde A.T. zich aan een operaregie, zij het dat het “Blauwbaards burcht” van Bartok betrof, een zeer statisch drama met slechts twee zangers, “zodat het niet uitgesloten is dat er ook gedanst zal worden…” (de twee vroegere Bartok-choreografieën werden er namelijk aan toegevoegd).
De uiteindelijke erkenning is er nu dus wel, ook omdat de dansschool P.A.R.T.S. van Anne Teresa De Keersmaeker internationaal in hoog aanzien staat. In 1998 bestond deze school drie jaar en dat betekende dan ook dat we dat jaar konden kennismaken met de eerste afgestudeerden. In het kader van de reeks “Eerste Zit” traden ze op in de Domzaal van het Kunstencentrum Vooruit. De P.A.R.T.S.-studenten brachten telkens een avondvullende groepschoreografie, die werd ingestudeerd onder leiding van twee van hen, Salva Sanchis en Arco Renz. Twee andere studenten, met name Tom Plischke en Kosmas Kosmopoulos waren niet zo kosmopolitisch aangelegd om zich naar het groepsconcept te voegen en kwamen liever met een soloproductie aanrukken.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.