De Australische wielrenner Ronald Murray viert vandaag zijn 85ste verjaardag.

In tegenstelling tot Otto Altweck of Jozef Beker is Ronald Murray geen legende uit mijn jeugd. Ik heb hem eigenlijk slechts vrij recent ontdekt. Maar het hàd nochtans gekund, want – na reeds te hebben geschitterd in wielerwedstrijden down under, zowel op de weg als op de baan – kwam Murray in 1959 naar ons land. Dat leverde hem een profcontract op bij Flandria-Dr.Mann. Hij werd al meteen derde in Baarle-Hertog achter Rik Van Looy en Jan Zagers. Een jaar later gingen Flandria en Mann elk huns weegs en zo kwam hij bij Wiel’s-Flandria terecht (zie onderstaande foto mij bezorgd door Jan De Smet). Dat vertaalde zich weliswaar niet in opzienbarende resultaten op de weg, maar op de baan daarentegen won hij met zijn landgenoot John Tresidder (die ik wél kende, maar dan John Tressider gespeld) de zesdaagsen van Madrid en Rijsel. In Madrid was de tegenstand weliswaar niet wereldschokkend (tweede werden Poblet-Penalver en derde Impanis-Sorgeloos), maar in Rijsel versloegen ze toch gereputeerde pistiers als Godeau-Raynal, Denoyette-Decorte, Donicke-Gieseler, Messina-Ogna, De Bakker-Depaepe, Scob-Thomas en Oskar met Armin Von Büren.
Hij nam in die jaren ook deel aan de wereldkampioenschappen op de weg (zie tweede onderstaande foto, eveneens afkomstig van Jan De Smet; merk op dat de Australiërs toen nog niet in een witte trui reden met geel-groene banden, maar wel in een trui die erg veel geleek op die van “moederland” Groot-Brittannië). In 1959 werd hij in Zandvoort (winnaar André Darrigade) nog vijftiende (op slechts 22″), maar in 1960 (D.D.R., winnaar Rik Van Looy) reed hij de wedstrijd niet uit.
In 1961 kreeg hij dan toch nog een kans bij Groene Leeuw-Sinalco, maar buiten een tweede plaats in Oostende (achter Jef Planckaert) zat er weer niet veel in. Hij keerde dan maar voortijdig terug naar zijn thuisland (Reginald Arnold was de enige Australische vertegenwoordiger in het WK), waar hij meteen met zijn “continentale vorm” de Ronde van Tasmania (*) op zijn naam schreef en het jaar nadien nogmaals (zie bovenstaande foto van de Wielersite). Tot en met 1964 zou hij nog blijven schitteren in dit rondje, net als in diverse zesdaagsen.

Ronny De Schepper

(*) Hij was ook echt van Tasmanië, een eiland ten zuiden van het Australische vasteland. Bewoners van Tasmanië beschouwen zichzelf vaak enigszins “anders” dan de doorsnee Australiër.

18 Murray Ronald
21 Murray Ronald (Australie)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.