Het is vandaag al tien jaar geleden dat de Luxemburgse wielrenner Raymond Bley is overleden.

Ik had destijds een prentje van hem zonder te weten dat hij het was. Op de keerzijde stond immers geen naam afgedrukt. Het is eigenlijk pas enkele jaren geleden dat ik er dankzij Jan De Smet achter kwam dat hij het was. Ik had destijds uiteraard wel een gok gedaan naar wie het mocht zijn, want ik wilde natuurlijk graag met dat prentje spelen. Ik denk dat ik hem René Strehler heb gedoopt. Eigenlijk is het komiek dat je op die leeftijd (ik was negen, bijna tien jaar) niet op de idee komt om na te kijken of dat wel kon. Of Strehler wel meereed in die Zwitserse Tourploeg b.v. (en hoe hij dan aan dat Luxemburgs vlagje op zijn mouw kwam). En of Strehler wel voor Alcyon heeft gereden (nee dus). Maar allé, ik kan er maar plezier aan beleefd hebben. Bley zelf heeft aan zijn enige profjaar (1961) niet zoveel lol beleefd. Volgens de Wielersite was zijn enige vermeldenswaardige prestatie een derde plaats in de vierde rit van de Ronde van Romandië. In 1959 was hij wel tweede geworden in het kampioenschap van Luxemburg voor amateurs (en derde in 1960). In 1952 was hij zelfs – nog steeds volgens de Wielersite – reeds kampioen geworden bij de onafhankelijken. Maar hier moet er duidelijk iets verkeerd gegaan zijn met de vertaling, want in 1952 was Bley dertien jaar en dus kan hij onmogelijk bij de onafhankelijken gereden hebben. Wellicht bedoelt men zoiets als “onderbeginnelingen”.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.