De voormalige drievoudige wereldkampioen veldrijden (2001, 2006 en 2007) viert vandaag zijn vijftigste verjaardag. Op dit moment is hij vooral werkzaam bij Golazo en soms ook als parcoursbouwer.

Hij groeide op in Lille en begon reeds op 8-jarige leeftijd met het veldrijden. Zijn eerste wedstrijd in Noorderwijk won hij ook meteen. Bij de jeugd reed Vervecken voornamelijk veldritten in de Nederlandse provincie Noord-Brabant vooraleer in 1988 tot de KBWB toe te treden. Hij werd zowel Belgisch kampioen bij de nieuwelingen in 1989 als bij de juniores in 1991.

Ook als internationale liefhebber won hij geregeld. Zijn eerste grote overwinning behaalde hij in de Duinencross te Koksijde in 1993 waar hij de profs Paul Herijgers en Danny De Bie versloeg. Hij werd daarom als niet-prof geselecteerd voor het wereldkampioenschap veldrijden dat enkele maanden later op dezelfde omloop plaatsvond. Hij werd meteen derde en dit betekende de start van zijn carrière.

In het begin van zijn carrière combineerde hij het veldrijden in de winter met het mountainbiken in de zomer. Ook hierin was hij succesvol. In 1995 werd hij Belgisch kampioen mountainbike en versloeg hij hierbij Filip Meirhaeghe

Vervecken werd in 1995 profwielrenner. Hoewel hij in de zomer ook wedstrijden op de weg reed, concentreerde hij zich vooral op het veldrijden. Vooral in de wereldkampioenschappen was hij succesvol met 8 podiumplaatsen. In 20012006 en 2007 won hij de wedstrijd. In 19981999 en 2005 behaalde hij zilver en in 1994 en 2003 veroverde hij het brons.

Het WK van 1999 in Poprad eindigde met heel wat commotie bij de Belgen. Vervecken, die alleen weg was geraakt, werd ingehaald door Mario De Clercq, die hem daarop ook nog klopte in de spurt. Dit was vreemd, omdat Vervecken het jaar daarvoor juist voor De Clercq had afgestopt. Dit viel niet in goede aarde bij Erwin en zorgde voor wrijving tussen beide renners, maar dat werd dan weer goedgemaakt in het WK van 2001 in Tabor, toen Mario De Clercq thuisrenner Petr Dlask bewust hinderde op de trap voor de aankomst, zodat Erwin Vervecken ongehinderd naar zijn eerste wereldtitel kon snellen (Dlask zou nooit wereldkampioen worden).

Vervecken werd slechts eenmaal Belgisch kampioen bij de profs (in 1996) en behaalde daarnaast nog zesmaal zilver. Hij won verder, naast talrijke kleinere wedstrijden, nog 9 Superprestige– en 6 Wereldbekerwedstrijden. Qua aantal overwinningen was de periode 2000 tot 2002 zijn beste. Hij beëindigde zijn loopbaan als wielrenner op 27 februari 2010. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.