Het is vandaag al 85 jaar geleden dat de wereldkampioen halve fond, de Fransman André Raynaud, overleed na een klapband tijdens een stayerswedstrijd in het Sportpaleis van Antwerpen.

Le 20 mars 1937, le journal Le Populaire de Paris relate : “Ce soir, le champion du monde de demi-fond, le Français Raynaud, a fait une chute mortelle au Palais des Sport d’Anvers (Belgique). C’est à la suite d’un éclatement de pneu que le coureur tomba et glissa de la piste. L’entraîneur de l’Italien Severgnini parvint à l’éviter, mais Pasquier, qui entraînait le Belge Ronsse, ne fut pas aussi heureux. La moto passa sur la poitrine du Français, qui fut relevé grièvement blessé et transporté au quartier des coureurs, où un médecin mandé en toute hâte ne put que constater le décès.” (Wikipedia)
Het cynische is dat Raynaud nog maar pas naar deze discipline was overgeschakeld. Zoals zowat iedereen was hij op de weg begonnen bij Racing Club Limousin. Van zijn legerdienst maakt hij gebruik om zich aan te sluiten bij de beroemde Vélo Club de Levallois. In 1928 wordt hij dan ook derde, zowel in het nationale kampioenschap op de weg, als in het tijdrijden.
Op de piste was hij begonnen als sprinter, maar al snel schakelt hij over op het zesdaagsewerk. Met Octave Dayen wint hij in 1929 de zesdaagse van Parijs en een jaar later die van Marseille. Pas in 1936 wordt hij zoals gezegd Frans kampioen halve fond, waarna de wereldtitel binnen zijn bereik lag…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.