De Pool Michal Kwiatkowski (bovenstaande foto Axel VH, onderstaande foto Erik Westerlinck) won vijf jaar geleden Milaan-Sanremo in een sprintje tussen drie superfavorieten: Peter Sagan werd tweede en Julian Alaphilippe derde.

Michał Kwiatkowski (Chełmża, 2 juni 1990) is een Pools wielrenner die anno 2017 rijdt voor Team Sky. Hij werd in 2007 Europees kampioen op de weg bij de junioren en tweede in de individuele tijdrit. Daarnaast won hij dat jaar het eindklassement van de Vredeskoers voor junioren, wat hij een jaar later herhaalde.
In 2008 werd hij naast Europees kampioen tijdrijden bij de junioren, ook wereldkampioen tijdrijden bij de junioren en in 2009 Pools kampioen op de weg bij de beloften.
Bij de elite won hij in 2012 de proloog in de Driedaagse van West-Vlaanderen. In 2013 brak hij door bij de internationale wielertop. Hij wist als vierde en beste jongere te eindigen in Tirreno-Adriatico, werd vierde in de Amstel Gold Race en eindigde op amper 23-jarige leeftijd als elfde in zijn eerste Ronde van Frankrijk.
Kwiatkowski begon 2014 uitstekend met overwinningen in onder meer de Ronde van de Algarve en de Strade Bianche, waar hij op indrukwekkende wijze Peter Sagan klopte. Eind september werd Kwiatkowski wereldkampioen op de weg in Ponferrada door een groepje favorieten, met onder andere Simon Gerrans en Alejandro Valverde, voor te blijven in de laatste kilometers. Het voorjaar daarop wint hij de Amstel Gold Race in de regenboogtrui in de spurt van een groep van 20 vóór Alejandro Valverde en Michael Matthews.
2017 begon uitstekend met winst in de Strade Bianche en in Milaan-San Remo, respectievelijk vóór Olympisch kampioen Greg Van Avermaet en wereldkampioen Peter Sagan.
Met een uitstekende tijdrit (in droge omstandigheden zou hij misschien wel een concurrent voor ritwinnaar Rohan Dennis zijn geweest) heeft Michal Kwiatkowski zijn overwinning in de Tirreno Adriatico 2018 veilig gesteld. Ondanks hevige tegenstand van Damiano Caruso heeft hij het uiteindelijk dus klaargespeeld. Gestart als luxeknecht voor Geraint Thomas, moest deze laatste na tegenslag zich met een derde plaats tevreden stellen. Onze landgenoot Tiesj Benoot werd vierde en winnaar van het jongerenklassement.
Zelfde scenario in de Dauphiné Libéré van dat jaar. Daar heeft Kwiatkowski in Valence de proloog gewonnen. De Nederlander Jos van Emden moest alweer met het kleinste verschil de duimen leggen. Maar de grootste tegenstand voor Kwiato zou wellicht nog gekomen zijn van zijn ploegmaat Geraint Thomas. Deze kende echter alweer tegenslag door onderuit te gaan vlak voor het tussenpunt. Thomas zou zich echter herpakken en uiteindelijk winnaar worden. Daardoor werd hij naar voren geschoven als alternatieve kopman voor de versmade Christopher Froome in de Tour en hij zou het uiteindelijk ook dààr waarmaken.

In 2018 heeft hij dan uiteindelijk toch de Ronde van zijn land gewonnen, al was het nog even kantje boord in de laatste rit door een late uitval van Simon Yates. Yates won wel de rit, maar strandde op vijftien seconden van de eindzege. Het dient wel gezegd dat Kwiato eerder de beste was geweest bij twee bergaankomsten. (Wikipedia)

Meer dan twee jaar na zijn laatste profzege kon Kwiatkowski in de september-Tour van 2020 eindelijk nog eens juichen. Het werd een heuse triomftocht, samen met Richard Carapaz. “Ik heb al mooie dingen beleefd in de koers, maar dit was toch nog wat anders”, zei Kwiatkowski, die de ritzege cadeau kreeg van zijn ploegmaat. (Sporza)
Kasseienrit Tour 2014 Foto's Erik Westerlinck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.