« Ha, de Sjarel ! Wat drinkte, jong ? Jeanneke ! Twee pintjes ! Ewel, hoe is’t, nog altijd geen werk ? ’t Zijn nogal tijden, hé jong. Enfin, voor ons, werkmensen, want die rijke luizen die worden d’r nie slechter van, zulle. Allé hedde g’hoord wa veur kado’s ze nu weer krijgen van Martens ? Ewel, die vrijstelling van belastingen veur nieuwe N.V.’s, bedoel ‘k. Zeg, da’s een miljoenenzaak, zulle manneke ! Och jong, ’t gaat hier nog just worden gelijk as in Amerika. De rijken in ne cadillac en de sukkelaars kreperen op straat.

Wa zegde ? Hoe dat mee onze Lowie is die in den tijd naar ginds is vertrokken ? Bah, mee hem is’t nie zo slecht. Die is nu op pensioen en in den tijd heeft hij wel een censke kunnen opzij leggen, zodat hij ’t vlees nog op zijnen boterham kan betalen. Maar ’t is d’r anders uuk erg, zulle jong, héél erg, zelfs. Allé, neem nu de zeun van ons Irma. Ge weet da toch, hé, dat Irma van onze Lowie mee nen echte Amerikaan getrouwd is ? En die heure kleine, Gerry, da’s natuurlijk uuk nen echte, niewaar. Ewel, da manneke is nu 19 en ’t enige waar dat hij naartoe kan, dat is ’t leger. Hij werkte van z’n 16de op de Ford, just gelijk as zijn vader, maar nu zitten z’alletwee al meer dan een jaar zonder werk. Driehonderdduizend hebbe z’er op straat gezet ! En ’t enige waarveur da ze nog volk vragen, daarveur moet ge nen diplom emme. En da heeft da manneke nie, hé. D’enige die genen diplom vragen, da’s ’t leger. Maar zoude gij nu in ’t Amerikaans leger willen gaan ? ’t Zijn verdju de grootste oorlogsstokers ter wereld !

Hoe zittet, drinke we’r nog ene ? Ach, ‘k zallekik wel betalen, jong, een pintje kan d’r gelukkig nog af. Maar gene whisky, hé ». (De Rode Vaan nr.11 van 1982)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.