Het is al tien jaar geleden dat de Franse wielrenner Marcel Rohrbach is overleden. Het meest opmerkelijke aan deze renner is dat hij zijn hele wielerleven lang (van 1957 tot en met 1963) voor slechts één ploeg heeft gereden: Peugeot.

Rohrbach kwam ik vaak tegen in de uitslagen die ik destijds in de Gazet van Antwerpen (de krant van mijn vader) heb uitgeplozen. Hij heeft b.v. aan zes Tours de France deelgenomen, meestal als lid van de ploeg Centre/Midi (want hij was van de Auvergne). Maar om een of andere reden heeft hij het echter nooit tot een prentje in een wielerreeks gebracht. Meer zelfs: ook in de krant of in een tijdschrift heb ik nooit een foto gevonden die de moeite waard was om uit te knippen, tenzij dan op latere leeftijd (zie foto hieronder) toen ik (helaas) al lang niet meer met de prentjes speelde. Maar precies dààrom is zijn naam mij altijd bijgebleven en wijd ik met plezier een stukje aan hem.
Eigenlijk is Rohrbach door het afwezig blijven uit die prentjesreeksen ten onrechte onder de radar gebleven. Al had het er in eerste instantie nog de schijn van dat hij een “eeuwige belofte” zou blijven. Na zijn tweede plaats achter Roger Rivière in die fameuze Ronde van Europa uit 1956, waarover ik graag wat meer zou vernemen (*), kwam hij in 1957 immers onmiddellijk langs de grote poort binnen met een overwinning in de Dauphiné Libéré en een twaalfde plaats in de Tour, maar de jaren daarop presteerde hij in la Grande Boucle steeds zwakker (26ste in 1958 en 51ste in 1959). In 1960 herpakte hij zich echter met zijn beste prestatie in de Tour: 9de in het eindklassement en 2de in het bergklassement. In 1961 werd hij dan ook nog eens tweede in Luik-Bastenaken-Luik na Rik Van Looy. Een jaar later pakte hij ook naast de Franse titel (Jean Stablinski was hem te vlug af), maar dan was het vet reeds van de soep.

Ronny De Schepper

(*) Helaas vind ik op het internet méér over een boek voor wielertoeristen dat onder die benaming wordt gepresenteerd en over de poging van Andrei Tchmil in 2012 om de wedstrijd opnieuw uit de grond te stampen dan over de eigenlijke wedstrijd. Wààr werd die betwist b.v.?
1457951738943835marcelrohrbach

5 gedachtes over “Marcel Rohrbach (1933-2012)

  1. Nu we hier toch zijn: De hier eerder (2018) aangehaalde West-Vlaming Hilaire Couvreur werd ooit tweede in de Ronde van Europa ( deze niet te verwarren met de Vredeskoers ( Oost-Europa ).

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.