Temse is de enige gemeente in ons land waar een gemeentelijke organisatie over eigen hostessen beschikt.

T.g.v. de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958 deed het Commissariaat-Generaal voor Toerisme een beroep op de VVV van Temse om mede te zorgen voor het onthaal van de vele bezoekers die de hoofdstad niet meer kon verwerken. Temse verleende zijn medewerking. Zo werden, bijvoorbeeld, op de avond van de Scheldefeeërie op de kaai 22.000 toeschouwers genoteerd.
Eén en ander inspireerde VVV-secretaris Martin De Ryck tot de bestendiging van het team. Pioniers waren Lea en Lucia Van Damme, Denise Molinard, Lisette Viaene, Betty Foubert, Rosa Remon, Angèle Buytaert, Gilberte Temmerman, Marie-Rose Heymans, Marie-Josée en Greta Bauwelinck, Maria Van Lemmens, Paulette Gyselinck, Wilfrida De Kerf, Rita De Ryck, Annick De Bondt… In de loop van de voorbije 58 jaar zijn meer dan 100 jongedames hostess geweest: 6 wonen in het buitenland, 5 zijn overleden. Het team is achtereenvolgens geleid door Martin De Ryck, Josée Vanderstichele, Odette Vermeulen, Lucille Feremans, Ann Van De Velde, Hilde Van Raemdonck en Rita Heerwegh.
Meerdere hostessen zijn in de loop der jaren gekroond: Denise Molinard werd Scheldeprinses, Lea Van Damme eerste eredame van de Scheldefee, Nadine Gerlo eerste eredame van de bloemenkoningin… Martine De Dycker en Dominique Oste zijn recordhouders in aantal dienstjaren: beiden waren meer dan 15 jaar actief. De oudste hostessen in leeftijd zijn Rosa Remon en Angèle Buytaert, beide geboren op 10/12/1936.
De hostessen vormen al 58 jaar een vaste waarde in het toeristisch gebeuren. Zij worden betrokken bij de meest uiteenlopende gelegenheden, vooral feestelijkheden en plechtigheden. Hun functie gaat van het protocollaire en ceremoniële tot het organisatorische. Zij vormen een extra element van stijl en waardigheid, en bieden een meerwaarde aan de evenementen die zij begeleiden.
In de beginperiode was er geen uniform, wel een aanbeveling om een combinatie van geel en blauw (de kleuren van Temse) te dragen. Met de intrede van een eigen outfit bleven de kleuren steeds behouden. Intussen zijn er 8 verschillende pakjes geweest. Bij de vernieuwing van de uniformen in 2001, wijdde het VRT-programma 1000 Zonnen en Garnalen t.g.v. de Kaaifeesten een reportage aan de hostessen.
In 2011 en 2015 werden de hostessen vereeuwigd op de bellemankaart. Beide kaarten behoren tot de beste in de reeks en zijn een blijvende hulde aan deze plaatselijke ambassadrices, die mede de charme van Temses toeristisch imago kleuren en versterken.
Op de foto herkennen we v.l.n.r. zittend: Nele De Ryck, Sarah Van Opstal, voorzitter Rita Heerwegh, Elise Van Put en Kelly Servotte; staand: burgemeester Luc De Ryck, Veroniek Eeckelaert , Elke Koppen en schepen Franky De Graeve.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.