Het is vandaag ook al 25 jaar geleden dat de Luxemburgse wielrenner Nicolas Morn is overleden.

Ik heb er reeds meerdere malen op gewezen dat ik in mijn jeugd problemen had met het verzamelen van prentjes van veldrijders. Op de een of andere manier waren die niet zo geliefd in reeksen die aan wielrenners werden gewijd. Ik blijf erbij dat dit wellicht te maken had met het feit dat cyclocross in die tijd vooral uit moddercrossen bestond en dat de renners dus “te smerig” waren om op de foto te gaan. (Men zou ze ook vóór de start kunnen fotograferen, maar daaraan heeft men blijkbaar niet gedacht.)
Welnu, één van de renners die steevast mocht opdraven in mijn veldritten was deze Nicolas Morn. Ik had een onooglijk prentje van hem, afkomstig uit één of andere Tour de France (want van 1954 tot en met 1957 maakte hij deel uit van de Luxemburgse selectie), en dat kwam goed van pas. Om de een of andere reden heeft het prentje de “moordaanslag” van mijn moeder op mijn wielercollectie overleefd, want ik heb het nog steeds in mijn bezit. Het is echter te flauw om af te drukken (een onduidelijke foto vanop een redelijk grote afstand). Het zou in eender welk ander geval dus ook niet in aanmerking gekomen zijn om het sowieso uit te knippen en op een kartonnetje te kleven, ware het dus niet voor deze dubbele reden: cyclocrosser én afkomstig van een landje dat niet veel wielrenners afleverde, Luxemburg.
En zo is Nicolas Morn dus altijd een begrip voor mij geweest, al is hij pas nà die Tour-probeersels (slechts één keer uitgereden: 68ste in 1956) begonnen met veldrijden. Dat zal hij dan wel blijven doen tot 1971. Hij is driemaal kampioen van zijn land geweest in de discipline, maar bij internationale confrontaties was hij nergens. Nog een kleine toelichting bij de foto: de “D” van V.S.D. staat voor Differdange en Peugeot als sponsor verklaart dan ook waarom ik een afbeelding van Johnny Schleck met een Peugeot-petje heb, al heeft die als prof nooit voor dat merk gereden…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.