Morgen zal het al vijftien jaar geleden zijn dat in Temse Dirk Wayenberg, de ex-prof uit Geraardsbergen, is overleden.

Hoe hij in Temse is terechtgekomen, kan ik alleen maar raden, maar het zal zeker wel iets te maken hebben met het feit dat hij na zijn carrière nauw heeft samengewerkt met José De Cauwer. De enige keer dat ik mij kan herinneren dat ik Dirk ben tegengekomen was dan ook bij José thuis. Maar ik was daar toen voor een interview met José, dus veel meer dan een handdruk als begroeting zullen we wel niet hebben uitgewisseld.
Dirk Wayenberg was beroepsrenner tussen 1977 en 1989. Veel wedstrijden won hij in de loop van die twaalf seizoenen niet. Slechts vier overwinningen staan achter zijn naam: Humbeek en Viane (1978), Herne (1980) en Geraardsbergen-Viane (1986). Zijn beste uitslag in één van de grote eendagskoersen was een twaalfde plaats in Parijs-Tours van 1982.
In zijn carrière reed hij vijf keer de Ronde van Frankrijk (beste uitslag: 67ste bij zijn debuut in 1980) en twee keer de Ronde van Italië (beste: 124ste in 1985). In de Tour van 1988 mocht Wayenberg de Rode Lantaarn mee naar huis nemen. Hij gold vooral als superknecht, eerst van zijn zwager Rudy Pevenage, later van Frank Hoste en Giuseppe Saronni bij Del Tongo.
Na zijn carrière was hij assistent sportdirecteur van José De Cauwer bij Tulip en nadien bij Espace Card. Daarna werd hij net als José vertegenwoordiger van W-Cup en van Bioracer.

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Dirk Wayenberg (1955-2007)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.