Vijf jaar geleden hoorde ik op de radio een verhaal dat mij meteen bijna veertig jaar terug in de tijd stuurde…

Een Belgisch punknummer dat eind jaren 70 werd opgenomen voor Vrouwendag maakt opnieuw furore in de VS. De vooraanstaande muziekwebsite Pitchfork heeft “Abortus vrij, de vrouw beslist” van gelegenheidsgroep Basta opgenomen in een lijst met 9 antifascistische punksongs. De groep reageert erg verrast op het nieuws.
Basta is een gelegenheidsgroep die begin 1978 werd opgericht n.a.v. Vrouwendag. De band bestond onder meer uit zanger Eric Goeman, wijlen Humo-journalist Marc Mijlemans (van De Kommeniste), Johan De Smet (latere pianist van Kamagurka) en Peter Vermeersch (Flat Earth Society). Basta trad amper drie keer op, alvorens volledig in de vergetelheid te belanden. De groep bracht maar één single uit.
Muzieksite Pitchfork haalt de A-kant “Abortus vrij, de vrouw beslist” nu opnieuw vanonder het stof, in een lijstje met opvallende antifascistische songs uit de hele wereld. Pitchfork noemt het nummer “catchy” en looft Basta voor zijn mooie saxofoonmelodie.
Het Radio 1-programma Wonderland belde gisterenavond met een stomverbaasde Eric Goeman, voormalig zanger van Basta. “Ongelofelijk wat er nu gebeurt, want er zijn maar weinig mensen die zich dat nummer van veertig jaar geleden nog herinneren”, zo vertelde hij op Radio 1. Maar ik ben dus één van die mensen. Helaas, zou ik bijna zeggen, want al schrok ik deze morgen wel bij het horen van de namen van de groepsleden, ik vond (en vind) het een vreselijk nummer. Het stamt natuurlijk uit de tijd dat ik op De Rode Vaan overhoop lag met de punkaanhang van het blad.
De manier waarop het lied tot stand is gekomen, spreekt nochtans tot de verbeelding, aldus de VRT-website. “We hebben Abortus vrij, de vrouw beslist gemaakt n.a.v. een gelijkaardige betoging onder dezelfde naam. Die manifestatie zou doorgaan in Gent. Daar hebben we als gelegenheidspunkers een soundtrack bij gemaakt”, zegt Goeman. “Dat is allemaal gebeurd op één dag tijd: vanuit het niets hebben we in een buurthuis een nummer gemaakt. De tekst is daar ter plekke geschreven, de muziek is pure improvisatie. ’s Avonds zaten we al in de studio voor de opname. Mijn stem was tegen dan al volledig kapot geschreeuwd (lacht). Tot die dag hadden we nog nooit samen muziek gespeeld.” En dat is er ook aan te horen, zou ik durven zeggen. En nochtans ben ik een grote fan van Eric Goeman als zanger, want een paar jaar later zou hij met de jongens van The Machines “Carolien” maken op tekst van Freek Neirynck en muziek van Fabien Audooren en dat nummer draai ik nog altijd tenminste één keer per week!

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Vijf jaar geleden: vergeten Vlaams punknummer over abortus herontdekt in VS

 1. Heer Ronny,
  Wordt Marc Mijlemans ( van Humo’s ‘ Mijl op zeven ‘ ) hier verward met Marc Meulemans ( die ook nog voor Humo heeft gewerkt? ) van de Kommeniste? Overigens geloof ik dat er bij deze laatsten ook nog een Mark Meulemans zat.
  Succes met je dagelijkse degelijke porties waar ik graag van smul.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zeer goed opgemerkt! Ik had zelf ook al gezien dat er hier iets niet klopte. De tekst is grotendeels de weergave van wat er op de website van de VRT staat, maar dat stond er NIET op. Waarom heb ik dat daar dan aan toegevoegd? Omdat ik met mijn eigen oren heb gehoord dat de geïnterviewde zanger (Eric Goeman dus, maar zelf had ik die naam toen niet verstaan) het zo heeft gezegd. Het was één van de redenen om het artikeltje te schrijven zelfs. Marc Mijlemans bij De Kommeniste? Allé, wie had dat nu gedacht? Dus, nogmaals, zeer goed opgemerkt. Wat is er gebeurd? We kunnen het alleen maar raden: heeft Eric nadien zelf zijn blunder ingezien en gevraagd om de betreffende passage te verwijderen? Of is men er op de redactie zelf achtergekomen en heeft men ingegrepen zonder medeweten van Eric? Wie zal het zeggen?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.