Het is vandaag 305 jaar geleden dat in het Drury Lane Theater in Londen het eerste ballet in Engeland in première ging. Het betrof “The Loves of Mars and Venus” van de Engelse choreograaf John Weaver. Aangezien daar uiteraard geen afbeeldingen van bestaan, moet u het hierboven doen met het bekende schilderij van Carlo Saraceni, waarop zowel Mars als Venus zich van hun beste zijde laten zien…

Alhoewel het er in het ballet niet zo “luchtig” aan toe ging als op het schilderij, was er op dat vlak toch enige commotie, want de rol van Venus werd gedanst door the English dancer Hester Santlow, who was highly regarded for her beauty, dancing, and ability as an actress. Although it is not certain, many believe the role of Mars was performed by the French dancer Louis Dupre. Het ballet was dan ook popular enough to inspire a parody version by John Rich, de Jonas Van Geel van zijn tijd zeg maar.
At the time, most classical ballet was nearly devoid of dramatic content and John Weaver sought to change that with his creation of Peter Anthony Motteux’s play, “The Loves of Mars and Venus”, written in 1695. Through dancing, pantomime and movement Weaver attempted to convey the plot and emotions of the ballet, without relying on spoken or sung text.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.