Als leerling van Claude Coppens, Herman Sabbe, Lucien Goethals en Walter Landrieu was de marimbaspeler en componist Frank Nuyts (foto eigen website) ooit de vertegenwoordiger van de jonge Spectra-generatie.

Het verschil was dat deze niet langer in de marginaliteit wilden werken. Nuyts heeft dan ook een eigen groep, Hardscore, die een kruising wil zijn van Igor Stravinsky, Frank Zappa en The Police. Zijn grote liefde voor Frank Zappa illustreerde hij trouwens op 24 mei 1996, toen hem in de Pacificatiezaal van het Gentse stadhuis de cultuurprijs van de Stad Gent 1995 werd uitgereikt. Samen met zijn echtgenote Iris De Blaere op piano (en een drumcomputer) sloot hij met een schitterende versie van “Redundance” de plechtigheid af, die voor de rest uiteraard met eigen composities werd opgeluisterd, met name “De ladders zat” en “Updated memories”, respectievelijk geschreven in een café en in een Turks restaurant. De prijs werd hem toegekend met unanimiteit van stemmen min één. Dat was dan niet die van Jacky Huys, want die was niet eens komen opdagen, maar van Gunther Broucke, die koppig vasthield aan Guy Penson. De andere juryleden waren dan Frank Pauwels, Johan Huys, Wim Wabbes, Carine Verhenneman en voorzitter Joris De Zutter, die in zijn laudatio beklemtoonde dat het hier niet ging om een aanmoedigingsprijs voor een debutant maar om de bekroning van een carrière. Hij bracht dan ook illustere voorgangers als Hugo Claus, Raoul Servais en… Claude Coppens in herinnering.
Burgemeester Frank Beke onderstreepte vooral het belang van Gent als stad van levende muziek en dat Frank Nuyts in dit kader voor creatieve vernieuwing had gezorgd. Dat hij eigenlijk afkomstig is van Oostende is daarbij bijzaak, het reglement zegt dat men tenminste de laatste vijf jaar voorafgaand aan de prijs in Gent moet hebben doorgebracht. In 1994 werd trouwens reeds zijn symfonie voor sopraan, piano en orkest gecreëerd in opdracht van de Stadsconcerten.

Referentie
Ronny De Schepper, Frank Nuyts gaat weer Frank Zappa achterna, Het Laatste Nieuws 17 februari 1995
Ronny De Schepper, Cultuurprijs voor Frank Nuyts, Het Laatste Nieuws 29 mei 1996

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.