Morgen viert de Marsupilami, een fictief dier uit de gelijknamige strips van André Franquin, zijn zeventigste verjaardag.

Het idee voor de lange, behendige staart van de Marsupilami kwam volgens Wikipedia uit Franquins herinnering. Toen hij eind jaren 40 bij collega-tekenaar Jijé woonde, namen hij en nog twee andere tekenaars, Morris en Will, geregeld de tram tussen Waterloo, waar Jijé woonde, en Brussel. Bij die tramritten viel vooral de conducteur hun op. Hij had heel wat taken: kaartjes knippen, de deuren bedienen, het vertreksein geven, een praatje slaan met vriendelijke reizigers en andersgezinden streng toespreken. De kameraden bedachten toen dat een behendige staart hem van pas kon komen, waarna ze de rest van de rit fantaseerden wat de man er nog meer mee zou kunnen doen. Het personage bleek een succes, en zodoende werd de Marsupilami met zijn typische uitroep Hoeba Hoeba (is dat geen halte tussen Brussel en Waterloo?) een vast personage binnen de stripreeks van “Robbedoes en Kwabbernoot”, waaraan Franquin in die tijd werkte. Het eerste album, waarin hij optrad, Robbedoes en de erfgenamen, verscheen als afzonderlijk ingebonden strip pas in 1952.
Toen Franquin met “Robbedoes en Kwabbernoot” stopte, behield hij de rechten op de Marsupilami. In het eerste album van zijn opvolger Fournier, De goudmaker, tekende Franquin het dier nog, maar daarna verdween het uit de reeks.
In de jaren 80 wou uitgeverij Dupuis na het tekenfilmsucces van De Smurfen van Peyo proberen andere figuren van hun auteurs in tekenfilms om te zetten, met oog op de Amerikaanse markt. Franquin werd pas ingelicht nadat al besloten was om dit te gaan doen met de Marsupilami. Ondanks dat hijzelf er maar weinig voor voelde om net als zijn vriend Peyo voortdurend waakzaam te moeten zijn over de geest van de personages in zo’n project, stemde hij toe. De vrees van Franquin bleek gegrond: om de Amerikanen gunstig te stemmen, moest gesnoeid worden in de eigenheid. Een conflict tussen de Amerikaanse president Ronald Reagan en Nicaragua maakte het moeilijk om blanken als slechten af te schilderen in een Latijns-Amerikaanse omgeving, de Chahuta-indianen, waarbij de marsipulami leefde in Palombië, zouden beledigend kunnen overkomen en er werd gesuggereerd om de zwarte stippen op het gele lichaam van het dier weg te halen om het vlotter te kunnen animeren. Kortom, een pilootaflevering was rampzalig. Gelukkig kwam van dit eerste tekenfilmproject uiteindelijk niets in huis tot grote opluchting van Franquin.
In 1987 verscheen uiteindelijk het eerste album van een aparte Marsupilami-reeks, die tot stand kwam na het onderbrengen van de rechten bij een nieuwe uitgeverij: Marsu Productions. In de reeks staat een Marsupilami-gezin centraal: een koppel met drie kindjes. Franquin werkte mee aan de eerste albums, maar liet het tekenwerk meer en meer over aan tekenaar Batem. Na Franquins dood zette die de reeks verder.
In de jaren 90 maakten de Walt Disney Studio’s een tekenfilmserie rond Marsupilami. Zij brachten echter een hoop veranderingen aan in het personage. Zo kan de Marsupilami in deze tekenfilmreeks ook praten. Uitgever Marsu Productions vond dat de Marsupilami van Disney dan ook niet veel meer met de Marsupilami van Franquin gemeen had. Er volgde een proces dat uiteindelijk door Marsu Productions werd gewonnen.
In maart 2000 verscheen een tweede animatieserie, dit keer geproduceerd door Marsu Productions zelf en is uiteraard meer in overeenstemming met de stripreeks.
In 2012 kwam er een Franstalige film rond de Marsupilami in de bioscoop: Sur la piste du Marsupilami. De film is een mix van digitale animatie, voor de Marsupilami, en live-action. Regisseur is Alain Chabat.
In 2013 kocht Dupuis uitgeverij Marsu Productions over, waardoor de rechten op de Marsupilami weer bij Dupuis terechtkwamen. Als gevolg kon het personage weer opduiken in de reeks “Robbedoes en Kwabbernoot”. Het duo Yoann Chivard (Yoann) en Fabien Vehlmann gebruikten de Marsupilami reeds in het 55ste album van de reeks.
Nog in 2013 werd een stripmuur van de Marsupilami onthuld in de Houba De Strooperlaan (heb ik het niet gezegd?!?).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.