Fons Mariën las In Gesprek Met Johan Braeckman: Een Zoektocht Naar Menselijkheid (deel, #1) van Dirk Verhofstadt.

‘In gesprek met Johan Braeckman’ is een nieuw deel in een reeks waarin Dirk Verhofstadt eerder een interviewboek met Etienne Vermeersch en met Paul Cliteur maakte. Deze keer is de subtitel ‘een zoektocht naar menselijkheid’.
Het hoeft niet te verwonderen dat het eerst gaat over de evolutietheorie van Charles Darwin, gezien Braeckmans belangstelling voor dit thema (hij schreef er een boek over en geeft lezingen over dit thema). De theorie van Darwin heeft immers een heel grondige invloed gehad op ons mensbeeld, op de visie op de plaats die de mens inneemt in wat wel eens ‘de schepping’ wordt genoemd. Van schepping is geen sprake en voor wie de evolutietheorie goed begrijpt is het duidelijk dat de mens het resultaat is van een blind, niet doelgericht proces. Van het beeld dat de mens het summum van de schepping zou zijn blijft niets over.
Een volgend hoofdstuk gaat over de evolutie van de mens en kon me minder boeien. Braeckman gaat immers in detail in op het paleontologisch onderzoek en de resultaten hiervan.
De hoofdstukken over religie, (ir-)rationaliteit, humanisme en atheïsme konden me dan weer veel meer boeien. Hier toont Braeckman zich als de humanistische vrijdenker die irrationaliteit bekampt, de illusies die godsdiensten mensen bieden doorprikt en stevig in zijn schoenen staat op diverse vlakken (zoals wetenschap versus pseudowetenschap , atheïsme versus religie).

In het geheel laat Braeckman zich kennen als een erudiet en veelzijdig man, een denker die kritisch in het leven staat. Maar ook Dirk Verhofstadt toont zich als vragensteller van zijn meest intellectuele kant. Kortom, een boek dat de lezer veel te bieden heeft. En dat is nog niet genoeg, want er wordt een tweede deel van dit interviewboek aangekondigd.

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.