“Een avond in café-restaurant Bourla op de Graanmarkt draaide voor Veronique Boubane uit op een nachtmerrie. Het model van Senegalese afkomst kreeg racistische commentaar van actrice Sien Eggers en diende klacht in bij de politie.” Veronique Boubane is een 23-jarig zelfstandig model en werd in Senegal geboren.

De Miss België-finaliste van 2008 vertoefde donderdagavond in gezelschap van haar man en een vriend, beiden half Congolees, in het restaurant Bourla op de Graanmarkt in Antwerpen. “Het was een heel gezellige avond“, doet Veronique Boubane het verhaal. “Er heerste een goede sfeer toen plots een vrouw kwam vragen van welke afkomst ik was. Ik krijg die vraag wel vaker, dus ik heb gewoon geantwoord. Een minuut later kwam ze terug en vroeg ze op een agressieve toon of we werkten. Ik schrok hier wel van, maar ik zei haar dat we allemaal werkten. Ik had geen idee wie die vrouw was, maar een Marokkaanse vriend die ook aanwezig was in het restaurant zei me dat het om een bekende actrice ging.” En die actrice was Sien Eggers, bekend van de tv-programma’s Red Sonja, Het Eiland en Van vlees en bloed.

De 60-jarige actrice hield het daar niet bij. “Toen we haar zeiden dat we geschrokken waren van haar vragen, werd ze kwaad“, vervolgt Veronique Boubane. “Ze was duidelijk aangeschoten en riep: ‘Jullie Afrikanen zijn allemaal hetzelfde. Jullie doppen, zeker? Dit is mijn land en jullie komen hier profiteren. Ga terug naar Afrika!’. Ik heb geprobeerd om rustig te reageren en heb haar gevraagd om terug te gaan zitten. Ze stopte niet en toen hebben de mensen van Bourla haar gevraagd om de rekening te betalen en door te gaan.”
Het perfect tweetalige model diende daags nadien een klacht in bij de politie. “Ik wilde het eerst zo laten, maar ik heb er heel de nacht van wakker gelegen en liggen wenen. Ik heb goed nagedacht en heb dan toch een klacht ingediend omdat ik nog nooit zoiets ergs had meegemaakt. Ik doe dit zeker niet voor het geld of om bekend te worden, maar ik wil dat Sien Eggers haar excuses aanbiedt“, aldus een onthutste Veronique Boubane. Toen we Sien Eggers confronteerden met dit verhaal, reageerde ze rustig. “Als er iets gebeurd is, dan wil ik dat zelf met dat meisje uitpraten en niet via de pers. Als ze iets te zeggen heeft, dan moet ze dat tegen mij zeggen en niet aan de politie of de krant. Ik heb trouwens geen idee wat er aan de hand is. Ik was toen wel in dat restaurant, maar ik weet niet wat ik gezegd heb. Als er iets in het verkeerde keelgat geschoten is, dan wil ik dat met haar gerust uitpraten“, zegt de actrice. “Maar ik ben zeker geen racist. Ik werk trouwens dagelijks samen met allochtonen. Ik vind
dit verhaal heel erg voor mij, want er wordt misbruik gemaakt van mijn bekendheid. Ik hoop dat ik het met haar kan uitpraten
.”
Volgens de eigenaar van café-restaurant Bourla gaat het om een storm in een glas water. “Ik was er zelf niet die avond, maar mijn vennoot heeft mij het verteld“, zegt Anton Vanden Houte. “Er was blijkbaar drank in het spel en het is een jammer voorvalletje. Er zijn misschien wel enkele opmerkingen gevallen, maar met alle respect voor het meisje, er is zeker geen scène gemaakt. We hebben haar nadien een drankje aangeboden.”
Tot zover een verhaal destijds in de Gazet van Antwerpen, dat in kortere vorm (maar met dezelfde inhoud) ook was terug te vinden in Het Nieuwsblad. Waarom heb ik dit nu overgenomen, aangezien het toch maar “een storm in een glas water” was?
Of was het toch méér dan dat? Nee, dat denk ik niet.
Wil dat meisje dit incident dan niet aangrijpen om “de media” te halen? Ongetwijfeld.
Maar over één ding is men het blijkbaar roerend eens (behalve Eggers zelf dan, die het zich “niet meer herinnert“): wat er gezegd is, is wel degelijk zo gezegd.
En wat leren we hier dan uit, zoals Piet Huysentruyt zou zeggen?
Ten eerste, dat die “politiek correcte” façade van bepaalde “progressieven” maar een heel dun laagje vernis is, waar men vlug doorheen zit.
En ten tweede, dat zij nu ook eens ondervinden hoe het voelt om meteen die sticker “racist” opgekleefd te krijgen (*). En dat zij in het vervolg dan misschien eens zullen nadenken vooraleer er kwistig mee te strooien als het over mensen gaat (meestal – al dan niet werkloze – arbeiders uit stedelijke agglomeraties) die minder intellectuele bagage hebben en gewoon op een primitieve manier iets verwoorden wat zij als onrechtvaardig aanvoelen. Jawel, ik heb het nu over het kiespubliek van het Vlaams Belang en het is dan vaak niet gemakkelijk om “begripvol” te zijn, maar met etiketten klaar staan is geen oplossing. Integendeel!

Ronny De Schepper

P.S. Enige tijd later heeft Eggers in een brief haar verontschuldigingen aangeboden aan Veronique Boubane, waarna deze haar klacht heeft laten vallen. Maar de max kwam weer enkele weken later toen Sien Eggers op de gala-avond van de Vlaamse televisiesterren bekroond werd als beste actrice. Presentator Philippe Geubbels merkte toen op: “Ik hoop dat ze niet te veel gedronken heeft, want ik heb Ronny Mosuse hier al zien rondlopen…”

Referentie
Thijs Van den Bos, Racismeklacht tegen actrice Sien Eggers, Gazet van Antwerpen, 30 januari 2012

(*) Een paar maanden later was het de beurt aan Ben Crabbé. Ben, die toch zo graag tot het Humo-kliekje zou behoren, was zoals gewoonlijk weer bezig een kandidaat af te zeiken. Deze keer was het echter niet omdat hij/zij een aanhanger van de N-VA was of niet van voetbal hield (“hoe vul je dan je dagen?“), maar – oh ramp! – het was een Turk met een onuitspreekbare naam. De man stoorde zich niet aan de flauwe grappen, maar Mathijs Van Nieuwkerke had een aantal fragmenten van Ben’s flauwe grappen aan elkaar gekleefd voor “De wereld draait door” en alweer was een storm in een glas water in de maak.

Een gedachte over “Tien jaar geleden: racismeklacht tegen actrice Sien Eggers

  1. “dat die “politiek correcte” façade van bepaalde “progressieven” maar een heel dun laagje vernis is, waar men vlug doorheen zit’

    Je kan je ook afvragen of het progressief zijn op zich al geen façade is, in bepaalde wereldjes (bv. film -en theater) is het noodzakelijk, anders blijven de deuren gewoon gesloten. De enige manier om deze discriminatie te ontlopen is doen alsof. (of je moet superpopulair zijn)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.