“Het is een van de grootste desillusies in mijn leven geweest, dat vrouwen er niet in zijn geslaagd iets belangrijks tot de rock’n’roll bij te dragen. Ze hebben veel interessante dingen gedaan in de popmuziek, maar niet in de rock. Er is niet één grote vrouwelijke solo-gitarist. Feministen zeggen graag dat mannen vrouwen onder de duim houden; wel, ik zeg: bullshit. Want niets weerhoudt vrouwen ervan gitaar te spelen. Ik denk dat het met hormonen te maken heeft.” 

Camille Paglia mag in haar boek “Sexual personae” dan nog gelijk hebben wat dat gitaar spelen betreft, het is en blijft toch wel een echte schande dat het tot 1987 heeft geduurd vooraleer een vrouw tot de “Rock’n’Roll Hall of Fame” werd toegelaten. Dat dit dan Aretha Franklin werd, was zeker terecht, ook al zou ik het genre dat ze beoefent nu niet meteen als “rock’n’roll” bestempelen. Soul, ja, of rhythm’n’blues, maar rock? (foto Wikipedia)

Waren er dan ten tijde van de opkomst van de rock’n’roll zelf geen vrouwelijke pioniers? Zeker wel! Ik denk op de eerste plaats aan Brenda Lee, die met haar “Coming on strong” terecht wordt gehuldigd door Golden Earring in hun “Radar love”. Maar er was b.v. ook Wanda Jackson, waarvoor Elvis Presley naar verluidt veel bewondering had. En al zong Connie Francis vooral smartlappen, soms kon ze toch ook behoorlijk rockend uit de hoek komen.

En daarna waren er de meidengroepen. The Ronettes, The Crystals, The Shangri-las, The Exciters… Akkoord, het is soms moeilijk om daaruit een leadzangeres te selecteren (alhoewel: Ronnie Spector b.v. of Mary Weiss van The Shangri-las) en het is natuurlijk ook wel waar dat deze groepen vooral werden gedomineerd door de mannelijke producer die erachter schuil ging (Phil Spector, Shadow Morton…), maar toch…

Gelukkig waren er nadien soulzangeressen als Aretha Franklin, Diana Ross, Tammy Terrell, Gladys Knight enz., maar dat zelfs Aretha nog moest wachten tot 1987 is een echte schande!

Referentie
Ronny De Schepper, De man in broeck en de vrouw in rock, De Rode Vaan s.d.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.