Zoals u wellicht nog wel weet werden op nieuwjaarsdag 1961 The Beatles “gebuisd” toen ze bij de platenfirma Decca een auditie kwamen doen om een plaat te mogen opnemen. Op dat moment hebben ze al heel wat eigen nummers maar op aanraden van manager Brian Epstein “they stick to standards” (Hunter Davies, p.143).

Het was op voorspraak van ene Mike Smith, die op 13 december naar The Beatles in de Cavern was komen luisteren, dat Brian Epstein zijn poulains (na de vraag naar “My Bonnie” in zijn platenwinkel twee maand eerder) eerst naar Decca bracht, waar ze echter worden afgewezen “omdat gitaargroepen uit de mode zijn“. Toch krijgen Brian Poole and the Tremeloes, die diezelfde dag (nieuwjaarsdag 1962 was blijkbaar een gewone werkdag bij Decca) een auditie deden, wél een contract aangeboden. De “assholes” die The Tremeloes verkozen boven The Beatles, waren Dick Rowe en Beecher Stevens, maar ook Joe Meek zag naar het schijnt niet veel in The Beatles. Hoe dan ook, later werd het allemaal in de schoenen geschoven van de Belg Marcel Stelman. Die maakte zijn fout nadien ruimschoots goed door The Rolling Stones binnen te halen, al is hij er even fier op dat hij ook Engelbert Humperdinck “ontdekte”…
Nadien worden The Beatles met datzelfde bandje opgenomen in de Decca-studio’s ook afgewezen door Columbia, HMV en EMI. Volgens mij overigens terecht. Het bandje is later op CD verschenen (minus drie nummers) en die CD is echt niet goed. Zelfs Har van Fulpen, de voorzitter van de Nederlandse Beatles-fanclub, schrijft in zijn “Beatles Dagboek” (uitgeverij Loeb, 1982) dat de gitaarsolo’s van George “te voorzichtig” zijn, de stem van Paul “onvast”, de drums van Pete Best “monotoon” en John klinkt duidelijk “ongeïnteresseerd (…) met name in de songs die hij duidelijk niet graag zingt.” (p.29) Later zullen trouwens zowel John als Paul openlijk toegeven dat deze demo op niets lijkt en de zo verguisde Decca-scout hoeft zich dus eigenlijk niet te schamen.

wGMartin


Nadien speelt Epstein het bandje voor aan muziekuitgever Syd Coleman en deze is wél enthousiast. Hij introduceert Brian bij George Martin en na beluistering belooft die hem een auditie bij Parlophone, ook al vond hij dat bandje ook maar niks: “Als je vandaag de dag een doodgewoon groepje van de straat oppikt, is het waarschijnlijk stukken beter dan The Beatles anno 1962“. Wie de live-cassette die ik uit die tijd heb, beluistert, zal hem geen ongelijk kunnen geven. Vooral het gitaarspel van George Harrison is ontzettend slecht. Toch is het precies George die hen aan het contract met Parlophone heeft geholpen. Hij zingt immers het Music Hall-nummer “The Sheik of Araby” en daar zag George Martin, als producer van The Goons, wel wat in.
En vooral: Parlophone had dringend een popgroep nodig om mee uit te pakken. Het grappige is dat ondanks de grote afkeer die The Beatles van Cliff Richard hadden, het precies dààrom is dat ze door George Martin werden uitgekozen: “I was originally thinking of using them as a backing group with a named lead singer, like Cliff Richard and the Shadows. I desperately wanted my own Cliff. That was how my mind was working at the beginning, looking for the possibilities of one of them being the lead singer. When I met them, I soon realized that would never work.” (Davies, p.174). Op 9 mei publiceert Mersey Beat het voorbarige bericht van Brian Epstein dat The Beatles een platencontract hebben bij Parlophone. In werkelijkheid vindt de auditie bij George Martin pas op 6 juni plaats.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.