Morgen zal het al vijftien jaar geleden zijn dat de Britse jeugdschrijfster Philippa Pearce is overleden (foto Helen Craig).

In 1951 Pearce spent a long while in hospital, recovering from tuberculosis. She passed the time thinking about a canoe trip she had taken many years before, which became the inspiration for her first book, a 241-page novel Minnow on the Say, published by Oxford in 1955 with illustrations by Edward Ardizzone. Her second book was Tom’s Midnight Garden, published by Oxford in 1958. The book has become one of the classic “time stories” (specifically time slip).
She wrote over thirty books, including A Dog So Small (1962), The Squirrel Wife (1971) and The Battle of Bubble and Squeak (1978), wat in het Nederlands werd vertaald als “De rel om Frika en Del”: Jan De Wachter heeft het met zijn renmuizen (ook wel woestijnratjes genoemd) Frika en Del niet onder de markt. Zijn moeder heeft er namelijk de pest aan en wil ze zo vlug mogelijk kwijt… op alle manieren, desnoods met de hulp van de kater Gember. Gelukkig zijn Jans zusjes Liesje en Kaat er ook nog om Frika en Del te verdedigen. Maar wat zal Jans stiefvader Willem doen? Die heeft zelf wel witte muizen gehad als hij klein was, maar nu doet hij alles wat Jans moeder zegt… of toch niet?
“De rel om Frika en Del” van Philippa Pearce is een schitterend boek, dat ik iedereen kan aanraden die van huisdieren houdt… of ze haat.

Referentie
Ronny De Schepper, “Joost, Meesje, Sofietje, Marijke, Birgit en de anderen: hoe droef het is kind te zijn”, De Rode Vaan nr.18 van 1984

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.