Musicals, ik hou er niet van. Al die gezongen emoties, dat gehuppel en gespring, die glitter en glamour, niet aan mij besteed. Maar dan kondigde men met tromgeroffel, met toeters en bellen aan: ‘James de musical’, te zien acht donderdagen op Play4. Een programma in elkaar geknutseld en gepresenteerd door James Cooke, de meest aimabele homo onder Vlaamse luchten.

Ja ik heb het voor James. Hij lijkt me integer, empathisch wat blijkt wanneer hij de medemens interviewt – hij weet zijn gevoelens niet te verstoppen. Hij beschikt over een ontwapenende charme. Dus dacht ik, onnozel als ik soms ben, laat ik het een kans geven. Onnozel en, ik beken schuld, nieuwsgierig.

Wat werd beloofd: dat in acht afleveringen telkens de muzikale spot zou gericht worden op iemand uit showbizzland. Wie zou voor ons zo in de schijnwerpers en bloemetjes gezet worden: Niels Destadsbader, Willy Sommers, Philippe Geubels, Margriet Hermans, de clan de Pfaffs en uiteraard de spitsbroeder van James: Gert Verhulst. Ik schoof popelend, enfin met bange voorgevoelens, aan voor mijn portie zang en dans.

Wie kwam als eerste aan bod om gevierd te worden op het podium van Cooke: the Voice van Vlaanderen, Natalia! Wat kregen we te zien? Vijf episoden uit het leven van voornoemde N. Druyts, van tekst en muzieknoten voorzien, gedrenkt in een scenisch opgezet tafereeltje, al dan niet gelardeerd met enige danspassen. Nee er werd geen moeite gespaard. Decors, figuratie… het was er allemaal. En oogde behoorlijk. Maar of je met vijf liedjes van een musical kan gewagen?

De resterende tijd (dus het merendeel van de zendtijd) werd gespendeerd aan een babbel van de notoire zangeres met James. Niks geen musical dus, wel een ‘Het leven van…’ of iets dergelijks. Terwijl, hoe kan het anders, de emoties van hoog naar diep fluctueerden, van een gulle lach uit Natalia’s brede mond tot tranen die gretig in beeld werden gebracht. Ten aanschouwe van kijkend Vlaanderen (een deeltje toch) en van het publiek, familie, vrienden en wellicht fans van de Kempense nachtegaal.

Veel te goed voor deze wereld ben ik, ik besef het; in mijn goedhartige naïviteit besloot ik de tweede uitzending nog een gedeeltelijke kans te geven. Wie was hier Kop van Jut, hij ontbrak nog in mijn opsomming: stijlgoeroe Jani Kazaltzis! Helaas, van hetzelfde laken een pak om het bij diens interessesfeer te houden. Alleen met nog meer tranen. En tot overmaat van ergerlijke ramp ontaardde de aflevering in een ode aan de zender die dit alles mogelijk maakte en met in de marge en de achtergrond hun coryfeeën liet opdraven met als klap op de vuurpijl een ergerlijke speech van het opperhoofd, de programmadirecteur van SBS. Wacht, niet gedaan: het Play4-corps breekt in woest gezang uit op de tonen van ‘Zoutelande’ en brult “Blij dat je hier bent, blij dat je Vier bent”. Ik weet het, het klinkt ongeloofwaardig, u zal het met mijn woord en mijn kinderzieltje moeten stellen…

Iedere donderdag op Play4 om 20u40!!!     

Johan de Belie  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.