55 jaar geleden werd de Gentse wielrenner (vooral pistier) Gino Primo geboren.

Gino liet zich voor het eerst opvallen in 1987 toen hij de Omloop van Midden-Vlaanderen in Deinze won en tweede werd in het Nationaal Kampioenschap puntenkoers bij de amateurs in Rocourt.

In 1988 won hij het NK ploegenachtervolging in het Kuipke, samen met Erwin BuysseLaurenzo Lapage en Gilbert Kaes. Samen met Buysse was hij ook derde in de ploegkoers.

Een jaar later won hij zowaar de ploegkoers, deze keer aan de zijde van Jean-Pierre Dubois. Net als vorig jaar won hij de kermiswedstrijd te Destelbergen. Tweede werd hij in Melle, Laarne en Zele-Heikant.

In 1991 werd hij opnieuw Belgisch kampioen ploegkoers, deze keer samen met Tom Steels. Hij werd dat jaar ook tweede in de Omloop Het Volk voor amateurs achter Stéphane Hennebert.

Een jaar later werd hij in die wedstrijd derde achter Rufin De Smet en Sébastien Van den Abeele. Hij was wel de winnaar van de semiklassieker Gent-Wervik. Samen met Tom Steels won hij dat jaar ook de Gentse Toekomstzesdaagse vóór Van Bon-Knaven.

In 1993 won hij samen met de Italiaan Marco Villa de Gentse toekomstzesdaagse en samen met Gunther De Winne werd hij derde in een memorabel kampioenschap ploegkoers dat werd gewonnen door Frank Vandenbroucke en Christ Lefever. Johan Dhaenens en Erwin Buysse werden tweede.

In 1995 won hij de Grote Prijs Claude Criquielion in Deux-Acres en werd hij zowaar derde in de zesdaagse van Mar del Plata in Argentinië. Dat was aan de zijde van Johnny Dauwe. Ze werden enkel voorafgegaan door de broertjes Curuchet en het droomkoppel Martinello-Villa.

Als master bleef Gino dapper mee strijden. Zo werd hij in 2017 wereldkampioen bij de Masters C in het Franse Auxonne.

Maar het voornaamste is misschien nog dat Gino deze zomer werd gehuldigd als held van Sint-Amandsberg samen met Benjamin Suykens (37). Zij redden in april 2020 immers hun 91-jarige buurvrouw uit een brand. Daarvoor kregen ze nu erkenning met een medaille voor moed en zelfopoffering. 

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.