Morgen zal het al dertig jaar geleden zijn dat Mimi Smith is gestorven. “Mimi Smith?” zal u zeggen, “die leeft toch nog?” maar dat komt omdat u natuurlijk aan de televisie-omroepster denkt met die naam. Maar de tante van John Lennon had na haar huwelijk met George Smith precies dezelfde naam en waarom is zij belangrijk? Omdat zij voor de opvoeding van John heeft ingestaan, terwijl zijn moeder (haar zus) Julia uit werken moest gaan omdat vader Lennon hen had laten stikken (*).

In feite heeft deze de moederrol voor zich genomen en was Johns echte moeder juist een soort van “tante Julia”, die hem aanmoedigde in al het kattekwaad dat hij in zijn botten had. Het is in de biografie van Hunter trouwens (opzettelijk?) onduidelijk, hoe lang Mimi de waarheid voor John heeft verzwegen. Al heeft hij haar wel altijd “Mimi” genoemd en nooit “mama”. Toen later Julia onder een auto terechtkwam, werd de band met Mimi uiteraard nog inniger (**).

Mimi was een beetje “posh” en alhoewel John Lennon zo graag “a working class hero” wordt genoemd, is hij juist de enige van de vier Beatles die een “betere” opvoeding heeft gehad. Dat blijkt ook uit de foto van het vrijstaande huis van Mimi (waar nu een John Lennon museum is gevestigd), zeker als men dat vergelijkt met de eenvoudige rijhuisjes van de andere Beatles (***).

Ronny De Schepper

(*) Dit is wel een erg “politiek correcte” versie van de feiten. Het dient ook wel gezegd dat Julia graag “een stapje in de wereld” zette. Zo werd ze op een bepaald moment zwanger, waarbij ze het kind heeft laten weghalen. Ze is daarna nog twee keer zwanger geweest, maar deze keer was dat van een man (John Dykins) met wie ze wel degelijk een nieuw bestaan trachtte op te bouwen. Zo heeft John Lennon dus twee halfzussen: Julia en Jacqueline (Mark Hertsgaard, A day in the life, De Prom/Houtekiet, 1995, p.24)
(**) In feite heeft Lennon zijn moeder dus twee keer verloren. De eerste keer toen ze hem “wegschonk” aan haar zus en de tweede keer “echt”. Onnodig te zeggen dat dit bij hem een trauma teweeg bracht dat hij ook in zijn muziek (“Julia”, “Mother”) trachtte te verwerken. Het is zelfs zo dat hij volgens Mark Hertsgaard (p.21) Yoko Ono gewoonlijk aansprak met “moeder”.
(***) Hertsgaard: “Lennon was van hen beiden het meest filosofisch ingesteld, maar McCartney toonde meer inlevingsvermogen voor het dagelijks leven van de gewone man – denk maar aan Lady Madonna bijvoorbeeld, of Paperback writer (p.14)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.