Morgen zal het 65 jaar geleden zijn dat Firmin De Belie wordt aangesteld als onderwijzer voor het eerste studiejaar van het wijkschooltje Hollebeek in Temse. De andere onderwijzers zijn op dat moment Cyriel Van Wouwe, Roger Catthoor, Valeer Peirsman & René Burm.

Waarom maak ik daar nu een punt van? Wel, minder dan een jaar later zal ik bij meester De Belie in de klas komen te zitten. Zoals gewoonlijk werd daarvan op het einde van het jaar een klasfoto gemaakt, maar die is helaas verloren gegaan. Ik weet zelfs nog hoe. De foto zat achter glas in een constructie zonder kader en op een dag, toen mijn moeder wat al te ijverig de foto insopte, kroop het water tussen het glas en de foto, zodat die eraan begon te kleven. In plaats van dat dan zo te laten, hebben we (wie? ik weet het niet meer) dan toch nog geprobeerd die los te wrikken, maar wat gebeuren moest, gebeurde ook: een deel van de foto bleef aan het glas kleven.

Toch heb ik nog een mooie foto van meester De Belie bij het afscheid van directeur Burm, maar helaas kan ik die op dit moment niet terugvinden (*). Daarom ben ik maar te rade gegaan bij Andreas Boel, blijkbaar ook een onderwijzer, die heel zijn loopbaan met foto’s heeft gedocumenteerd. Als ik het goed begrijp, is bovenstaande foto die van zijn afstuderen aan de Normaalschool van Sint-Niklaas, al vind ik de heer Boel zelf niet terug tussen onderstaande namen. Maar wel dus meester De Belie, weliswaar helemaal achteraan, uiterst rechts (nr.49). Ik hoop dat de heer Boel het mij niet kwalijk neemt dat ik even zijn foto leen, tot ik de mijne heb teruggevonden, en zo lang dat die foto hier staat, kan ik er maar best ook de namen bij vermelden natuurlijk.

Eerste rij: 1 E.H. Eduard De Witte, 2 E.H. Marcel Vermussche, 3 E.H. Ignace De Sutter, 4 E.H. Jan De Venter, 5 E.H. Richard Weemaes, 6 E.H. Marcel Ascoop, 7 E.H. Raphaël Windey, 8 E.H. Piet Bockstaele, 9 E.H. Jan De Beul, 10 E.H. Flor Hofmans

Tweede rij: 11 Omer Weymaere, 12 André Van de Walle, 13 E.H. Emiel Van Hecke, 14 Julien Dhont, 15 E.H. Antoon Van Haele, 16 Jozef Hellemond, 17 Frans Bossaert, 18 E.H. Alfons Heirbaut, 19 Gustaaf Scheerlinck, 20 Arthur Baetens,  21 Alfons Van Holderbeke,

Derde rij: 22 Roger Colaes, 23 Georges Maes, 24 Frans Bliki, 25 Erik Waelput,  26 Etienne Van Malderen,  27 Alfons Charels, 28 Piet De Valkeneer, 29 Lucien Haers,  30 Jozef Van der Steene, 31 Raphaël Van De Putte,

Vierde rij: 32 Johan Hebb,  33 Paul De Clercq,  34 Marcel Argeerts,  35 Alfons Raeymaeckers, 36 Herman Beirnaert,  37 Roland Vermeire,  38 Norbert Goossens, 39 Jozef Van den Broeck, 40 Gaston De Roeck,  41 Luc Suys, 42 Jozef Meul,  43 Lucien Van De Velde,  44 Hector Van Peteghem, 45 Willy Slangen, 46 Lucien Duchau, 47 Etienne Vermeulen, 48 Gaston Clippeleir,  49 Firmin De Belie.   

Ronny De Schepper

(*) Dankzij Lutgarde Burm is dat uiteindelijk toch het geval, zie hieronder:

smart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.