Vijf jaar geleden is in Mechelen ex-bokser Yvon Becaus gestorven op 80-jarige leeftijd.

In 1960 nam metaalarbeider Yvon Becaus uit Gosselies op de Olympische Spelen van Rome in de tweede ronde van de halfzwaargewichten het op tegen niemand minder dan Cassius Clay.
Het persagentschap UPI berichtte als volgt over de wedstrijd: “18 year-old Cassius Clay, a lanky 6′ 2′ Negro from the United States competing in the {81 Kg} Light-Heavyweight Division exhibited lightning speed with sharp right-hand leads to score a 2nd-Round Referee Stoppage over Belgium’s Yvon Becaus.
The 30 year-old Belgian, a strong and aggressive fighter could not match the speed of Clay late in Round 2, and was dropped by a quick left hook and smashing right to the chin. Becaus returned to fighting after receiving the Mandatory-Count, but was stunned again moments later when the ‘whippet thin’ Clay caught him with hard chopping right to the side of the head, where the Referee issued a ‘safe’ Standing 8-Count.
The Referee permitted the bout to continue, and the Belgian tried to fight back, but was met with a fast double ‘left-right’ to chin by Clay which rocked him backwards. The Referee stepped in to stop the action at 2:45 of Round 2 with Becaus still on his feet, but dazed from the onslaught from the American.
Yvon Becaus, was the Belgian ‘National’ Light-Heavyweight Champion in 1958 – 1959 – 1960. Yvon competed at the 1959 European Championships {May 1959}, and was eliminated in the Preliminary Rounds. Yvon was ranked as the #16 Light-Heavyweight at the 1960 Olympics. After the 1960 Olympics, Yvon Becaus turned Professional on November 3, 1960. Yvon went 1-0-1 in his first 2-Bouts, then lost ‘4-Straight’ {3 by Knockout}. After 2-years, he ended his Professional Career in November 1962 with a record of 1-4-1 {0 KO’s}”
Op de site waar ik dit heb gevonden ontstaat er dan een hele controverse rond het gebruik van het woord “negro” (wellicht totaal onschuldig in 1960), terwijl men zich er beter druk zou maken over wat er nadien met Becaus is gebeurd. Want ook hij is na de O.S. profbokser geworden, maar na drie verloren kampen, keerde hij terug naar de métallurgie. Hij zou later een meisje uit Mechelen leren kennen en zich in Vlaanderen vestigen.

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Yvon Becaus (1936-2016)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.