Morgen zal het al 55 jaar geleden zijn dat “Dead end street” van The Kinks werd uitgebracht. Trouwe lezers weten dat ik altijd probeer het originele hoesje van de plaat zoals ze in Vlaanderen werd uitgebracht te reproduceren, maar van dat plan heb ik moeten afzien. Ten eerste omdat ik me dat hoesje niet meer kan herinneren (hoe graag ik het nummer ook hoorde, ik had het niet in mijn bezit, ik kon ook niet àlle singles kopen die ik graag hoorde, hé) en ten tweede wegens dat stomme systeem van bovenstaande foto dat mij door mijn provider is opgedrongen. Bij alle single-hoesjes die zich aandienden, stond de titel ofwel helemaal bovenaan ofwel helemaal onderaan. In beide gevallen zou hij dan sowieso wegvallen bij reproductie. Vandaar dat ik naar een CD-uitgave van veel later heb teruggegrepen.

Dead End Street” is a song by the British band the Kinks, written by main songwriter Ray Douglas Davies. Like many other songs written by Davies, it is to some degree influenced by British Music Hall. The song, like many others by Davies, deals with the poverty and misery found in the lower classes of English society.

Describing the song in his 1996 autobiography, KinkDave Davies said: Dead End Street was the epitome, to me, of what the Kinks were all about. A song full of character, pathos, yet containing an underlying sense of hope. Reflecting a fondness for the past but at the same time expressing a determination and yearning for change. Anguished voices calling to a heartless world. A world where the plight of the ordinary person mattered little. It was interesting to note that more than ten years later, the Clash did a song called London Calling that seemed to be inspired by Dead End Street.

A mimed promotional film (precursor to the modern music video) was produced for the song in late 1966. It was filmed on Little Green Street, a diminutive eighteenth century lane in North London, located off Highgate Road in Kentish Town. The film was shot in black and white, and featured each member of the band dressed as an undertaker, as well as playing various other characters throughout. Dave Davies says that the BBC disliked the film, with the group dressed as Victorian pallbearers and one of their roadies in a nightshirt suddenly leaping out of the coffin as they put it down on the pavement, claiming it was in bad taste.

The bass playing was partly inspired by the “twangy” sound of Duane Eddy’s guitar. The song was recorded at a time when bassist Pete Quaife had left the band after a scooter accident, and was replaced by John Dalton. Quaife had returned to the group by the time the promotional film was shot. Nicky Hopkins is te horen op piano (*). Op het laatste nippertje liet Ray Davies de hoornsolo vervangen door een trombone – en precies dàt zou bijdragen tot het succes (denk ik). The song was a big success in the UK, reaching #5 on the singles charts, but only reached #73 in the United States. In Vlaanderen stond het slechts twee keer in de Ultratop (14 en 18 in het voorjaar van 1967). In Nederland deed de single het veel beter. Ze stond sneller en langer in de Top 40 met als hoogste positie een vijfde plaats! In 1976 it ranked #72 on New Musical Express’s list of the Top 100 Singles of All Time.

It was originally released as a non-album single, but has since been included in several CD’s. 

Op de dag van de release huwt de Amerikaanse beat-schrijver Jack Kerouac met zijn derde echtgenote Stella Sampas. De schrijver was in politiek opzicht uitgesproken conservatief geworden en moest niets hebben van de hippiecultuur uit de jaren zestig, al was die onder andere geïnspireerd door zijn boek On The Road en de Beat Generation.

Ronny De Schepper

(*) Hier speelt hij geen prominente rol, maar het deed wel mijn frank vallen voor wie dan wel de ragtime-piano speelde op “Mr.Pleasant” en jawel hoor, het is wel degelijk good old Nicky!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.