Het is morgen ook al vijf jaar geleden dat de Amerikaanse acteur Robert Vaughn op 83-jarige leeftijd in zijn woonplaats Ridgefield in Connecticut is overleden aan acute leukemie. Hij werd vooral bekend door zijn rol als Napoleon Solo, de Amerikaanse geheime agent uit de televisieserie The Man from U.N.C.L.E. uit 1964. Net zoals zovele kinderen in die tijd bezat ik een “lidkaart” van U.N.C.L.E. (die werden via Humo uitgereikt, meen ik me te herinneren), maar aangezien ik toen al sympathie had voor de Sovjetunie, ging mijn voorkeur uit naar David McCallum die Illya Kuryakin, zijn Russische tegenhanger, speelde. Ik kon toen nog niet vermoeden dat Robert Vaughn in 1972 tot doctor zou promoveren aan de University of Southern California op een proefschrift over de uitsluiting van acteurs die onder het McCarthisme rond 1950 verdacht werden van communistische sympathieën…

Robert Vaughn werd in 1932 geboren in New York in een artistiek nest. Zijn moeder Marcella was actrice aan het toneel en zijn vader Gerald werkte als acteur voor de radio. Na de scheiding van zijn ouders ging hij bij zijn moeder in Los Angeles wonen, waar hij theaterwetenschap ging studeren aan het Los Angeles State College of Applied Arts and Sciences.
Op 21 november 1955 debuteerde Vaughn als acteur op televisie in een kleine rol in de aflevering ‘Black Friday’ van de tv-serie Medic. Al snel volgden meer rollen in tv-series zoals de westernserie Frontier Doctor. Zijn filmdebuut was als figurant in het bijbelspektakel The Ten Commandments in 1956. Vaughn is te zien in de scène waar de menigte het Gouden Kalf aanbidt. Het duurde niet lang voordat zijn naam in de aftiteling was te zien: dat was in de western Hell’s Crossroads uit 1957. Hij speelde de rol van Bob Ford, de moordenaar van outlaw Jesse James. Intussen speelde Vaughn ook toneel. Acteur Burt Lancaster zag hem spelen in End as a Man van Calder Willingham. Niet lang daarna tekende Vaughn een contract bij de filmmaatschappij van Lancaster, maar voordat hij zijn eerste rol kon spelen, werd hij opgeroepen voor het leger. Daarna maakte hij grote indruk door zijn rol als oorlogsveteraan Chester A. Gwynn in The Young Philadelphians. Hij kreeg er een Oscar-nominatie voor in de categorie ‘Best supporting actor’.
In 1960 was Vaughn één van de zeven revolverhelden in The Magnificent Seven van John Sturges, een adaptatie van de film Seven Samurai (1954) van Akira Kurosawa. Vaughn’s medespelers waren Yul Brynner, Brad Dexter, Horst Buchholz, Steve McQueen, Charles Bronson en James Coburn. Sterling Hayden was originally supposed to play the knife expert, Britt. Hayden dropped out for unknown reasons, so John Sturges sent out an extensive casting call. Robert Vaughn (Lee) recommended his old schoolmate and friend James Coburn for the role. Vaughn and Coburn helped each other get roles throughout the rest of Coburn’s life. James Coburn and Robert Vaughn have only 11 and 16 lines in the entire film, respectively. Although they were close friends for almost 50 years, this is their only film together. In Robert Vaughn’s 2008 memoir, he confessed that the cast all had diarrhea while filming. Robert Vaughn was the last surviving member of the Magnificent Seven. (IMDb)

De film was een groot succes en vrijwel alle acteurs zouden uitgroeien tot supersterren hoewel dit voor Vaughn nog het minste het geval was. Dat kwam omdat hij ook bleef spelen in tv-series. In het seizoen 1963-1964 kreeg hij de rol van kapitein Raymond Rambridge in de tv-serie The Lieutenant, maar hij was niet tevreden met zijn kleine aandeel en verzocht om uitbreiding naar een meer complexe rol. Tijdens de onderhandelingen werd hem een nieuw aanbod gedaan voor de hoofdrol van Napoleon Solo in The Man from U.N.C.L.E.. Tussen 1964-1968 speelde Vaughn samen met de Schotse acteur David McCallum (Illya Kuryakin) in deze iconische spionageserie. Hij werd beroemd over de hele wereld, tot achter het toenmalige IJzeren Gordijn.
Toch speelde Vaughn in de jaren na The Man from U.N.C.L.E. nog altijd voornamelijk in B-films. Waardering was er wel. Voor zijn rol als Frank Flaherty in Washington: Behind Closed Doors uit 1977 kreeg hij een Emmy Award. Hij kreeg ook de hoofdrol in de Britse detectiveserie The Protectors. Zijn oude vriend George Peppard haalde Vaughn in het laatste seizoen van The A-Team binnen. Hij oogstte veel waardering voor de rol van superschurk Ross Webster in Superman III, maar daar stonden films tegenover als de zombiefilm Chud II.
In 2004 kreeg Vaughn een grote rol in de Britse serie Hustle over een groepje oplichters met een gouden hart. De serie was ook een groot succes in de VS. In 2012 was hij enkele weken te zien als Milton in de langlopende Britse soapserie Coronation Street.
In 2008 publiceerde Vaughn zijn memoires A Fortunate Life. Robert Vaughn huwde actrice Linda Staab op 29 juni 1974 in Beverly Hills. Ze kenden elkaar sinds zij in 1973 had gespeeld in een aflevering van de Britse serie The Protectors waarin hij de hoofdrol had. Het echtpaar adopteerde twee kinderen. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.