305 jaar geleden stierf de Duitse filosoof en wiskundige Gottfried Wilhelm Leibniz (schilderij van Christoph Bernhard Francke, te bezichtigen in het Herzog Anton Ulrich-Museum Braunschweig). Hij werd zeventig jaar oud.

Hij is de bedenker van de theorie dat er een aantal mogelijke combinaties van werelden bestaan die elk een dosis goed en kwaad bevatten en dat God uit deze mogelijke combinaties de beste heeft genomen. Vandaar de parodie van Voltaire in “Candide”: “Tout va pour le mieux dans le meilleur des mondes.” Dit optimisme vond weerklank in de opvatting dat wetenschappelijke vooruitgang de duisternis en achterlijkheid van het verleden zou kunnen overwinnen, dat de ratio (rede, koel verstand) bij machte is de mens te “verlichten”, te leiden, hem vrij te maken.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.