Morgen zal het al 25 jaar geleden zijn dat Bill Doggett is gestorven.

Wie is Bill Doggett, zal u zeggen, en inderdaad, ik kan niet beweren dat deze Amerikaanse pianist en (vooral) organist in onze contreien een verpletterende indruk heeft nagelaten. Toch heeft zijn stijl een grote invloed gehad op een aantal pophits die wél bij een groot publiek bekend zijn. De “Ya Ya Twist” van Joey Dee and the Starliters b.v. (met Carlton Lattimore op orgel), maar ook “Half a boy and half a man” van Nick Lowe (met Paul Carrack) en onze eigen André Brasseur, uiteraard met zijn “Early Bird”, maar ook b.v. in “What’s a woman” van Vaya Con Dios.
Alhoewel zijn moeder op het kerkorgel speelde, debuteerde Doggett toch als pianist, b.v. bij The Ink Spots, Illinois Jacquet All Stars en bij The Frankie Fairfax Band, waar hij niemand minder dan ene John Gillespie de eerste beginselen van het arrangeren bijbracht (misschien is hij ook de uitvinder van de naam “Dizzy” die Gillespie bij het orkest kreeg). Maar het was pas eind 1947, toen hij Wild Bill Davis verving bij Louis Jordan’s Tympany Five, dat hij zijn ware roeping, het orgel, terugvond. In 1951 stichtte hij dan zijn eigen trio, waarmee hij in 1956 de millionseller “Honky tonk” scoorde. Dat is dan ook de naam van zijn typische stijl geworden, maar dan – nogmaals – bedoeld voor zijn manier van orgel spelen, wat dus iets heel anders is dan een “honky tonk piano”. Hij was ook actief in de jazzwereld, waarbij hij b.v. arrangementen schreef voor grootheden als Louis Armstrong, Count Basie, Ella Fitzgerald en Lionel Hampton. Edwin Starr (van de sixties-hit “War”, later gecovered door Bruce Springsteen) is zijn carrière gestart onder de hoede van Doggett.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.