Het is vandaag al veertig jaar geleden dat de Franse filmpionier Abel Gance is overleden.

Hij debuteerde als regisseur in 1911 en brak door met het oorlogsdrama J’accuse (1919). Hij onderscheidde zich met de film La Roue (1923), maar het zes uur durende historische drama Napoléon (1927) wordt veelal beschouwd als zijn meesterwerk. Gance regisseerde zijn laatste film in 1967.
In 1918 was er de film “La dixième symphonie” van Abel Gance, die hiervoor de jonge componist Michel-Maurice Lévy de opdracht gaf effectief een symfonie (zij het dan niet zijn tiende) te schrijven. Aangezien de meeste bioscopen deze muziek uiteraard echter niet konden uitvoeren (of toch zeker niet zoals het hoort) werd de film een flop.
In 1927 draait Abel Gance “Napoleon”: meer dan veertig jaar voor “Woodstock” maakt hij gebruik van het “split screen”, zij het dat het bij hem eigenlijk drie projecties naast elkaar betreft. Op het middenste scherm wordt het verhaal verteld, terwijl de twee andere “poëtische” toevoegingen zijn. Criticus Leon Moussinac spreekt dan ook van “een mijlpaal in de evolutie van de cinematografie”, maar ook van “een handleiding voor leerling-fascisten”. Verdedigers van Gance wijzen erop dat het hier de Napoleon van vóór het verscheuren door Beethoven van de opdracht van de “Eroica”-symfonie betreft. Er zijn ook nog andere technische vernieuwingen die door Gance worden toegepast zoals het wegwerpen van de camera om het subjectieve gevoel van het werpen van een sneeuwbal te creëren, een achtervolging te paard, waarbij de camera op een paard werd vastgebonden, en travellings met een handcamera.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.