Op 21 oktober was ik in Kinepolis in Antwerpen te gast op de première van de nieuwste film van Jan Verheyen, ‘Red Sandra’.

Gespreid over verschillende generaties, heeft Temse drie belangrijke filmmakers:

Clemens De Landtsheer (1894-1984), pionier van de verslaggeving van (Vlaamse) manifestaties, (sport)gebeurtenissen…

Frans Buyens (1924-2004), realisator van documentaires, fictie- en artistieke films

Jan Verheyen (°1963), realisator van speelfilms. Zijn nieuwste film ‘Red Sandra’ is uit het leven gegrepen.

De film is een waarheidsgetrouwe weergave van het leven van William en Olga Massart en hun dochtertje Sandra, dat aan een zeldzame stofwisselingsziekte leed. De ouders leverden een onvoorstelbare strijd voor de verwerving van het medicijn dat haar kon genezen of haar toestand kon stabiliseren. Mocht het niet waargebeurd zijn, je zou denken dat het filmscenario (te) ver gezocht is, maar dat is het dus niet. De film is vooral ook een ode aan William en Olga, die alles voor hun dochtertje over hadden. Het ingezamelde bedrag van één miljoen euro is besteed aan de behandeling die Sandra in 2011-2012 in Amerika onderging. Tegen alle prognoses in werd het meisje vijftien jaar oud. Als gevolg van de afbraak van haar immuunsysteem door de behandeling, overleed ze in 2016 aan een longontsteking.

De voorstelling in Kinepolis bracht een adembenemende avond. 1u.45’ aan een stuk. Ik vroeg me meermaals af of het scenario en de acteerkwaliteiten het zouden (vol)houden tot het einde. Ja, dus!
Ik ken het leven van het gezin, ik heb het van nabij meegemaakt, en keek er dan ook naar uit hoe Jan Verheyen dat delicate gebeuren filmisch zou vertalen, mede in acht genomen dat de grens tussen serene en sensatiezwangere weergave erg dun en de valstrik tot melodrama erg groot kon zijn. Maar Jan is met succes over dat mijnenveld gelopen.
Hij is erin geslaagd het delicate van het gebeuren werkelijkheidsgetrouw, sereen, geloofwaardig… weer te geven, een evenwichtig huwelijk van zakelijkheid en tragiek, in de juiste toonaard en de juiste proporties. Met Red Sandra heeft hij zonder twijfel zijn meesterwerk gerealiseerd.
Voor velen zal het allicht ook een verrassing zijn, dat de flamboyante, (vr)olijke Jan door de keuze van dit thema een inkijk geeft in zijn sociale bewogenheid en empathie.

Dat het een chef d’œuvre is geworden, is natuurlijk mede te danken aan de optelsom en de wisselwerking van tal van (f)actoren, die alle(n) als gegoten bij elkaar pasten: het scenario (van de hand van Jans echtgenote Lien Willaert), de acteurs/actrices, muziek, animatie, camerawerk… en zoveel meer.
Gevestigde acteurs/actrices bevestigden hun reputatie. Darya Gantura en Rosalie Charles, die resp. de moeder en Sandra vertolkten, waren revelaties.

Kortom: een schrijnend waargebeurd verhaal is op hoogwaardige wijze vereeuwigd in een grandioze film.

Erg jammer, dat vader William (1960-2020) het niet meer heeft mogen meemaken. Hij zou verrast geweest zijn om zichzelf zo aan het werk te zien, hij zou trots geweest zijn op zijn inzet, weerbaarheid, volharding… én op het resultaat, zowel van zijn inzet als van de film.

De film zal in Temse worden geprogrammeerd in zaal Roxy, met als special guests Jan Verheyen en Lien Willaert.

Luc De Ryck

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.