Veertig jaar geleden waren blijkbaar nog een aantal platen blijven liggen die ik moest recenseren voor De Rode Vaan. Ik maakte me er dan maar van af met een korte opsomming.

Lee Clayton, The dream goes on, EMI 1A062-86343: buiten de niet eens echt leuke single « How lucky I am » (met de onontbeerlijke vals zingende kinderstemmetjes) staat hier weinig interessants op. Wel een mondvol slogans, waarachter niet steeds een juiste analyse schuilgaat.

Bad Manners, Tequila, Magnet 1A00564330: een niet onaardige remake van deze klassieker van The Champs. Een single voor Francis Bay of Raymond van het Groenewoud.
The Tubes, The completion backward principle, Capitole 1C064-40000: een vervelende plaat van een cultgroep uit San Francisco die naar het schijnt wel leuk is om naar te kijken.
Michael Stanley Band, Heartland, EMI-America 1C064-86240: bewijst dat de Bruce Springsteen-sound toch niet zo moeilijk is om te kopiëren. Maar het blijft niet meer dan een kopie.
The Scooters, Blue Eyes, EMI-America 1A062-86304 : Amerikanen die in ellendige omstandigheden naar The Beatles hebben moeten luisteren en hen ellendig naspelen. Als ze van hun trauma’s afraken, is het misschien nog niet zo’n slechte groep.
The Start, Hey you, Capitole 1C006- 86295: een zeer goede powerpop single van een ons onbekende groep die vooral over een goede mondharmonica-speler beschikt. De keerzijde klinkt wat Stonesachtig.
Dexy’s Midnight Runners, Soul finger, EMI 1A006-07470: een wat onbegrijpelijke remake van deze Memphis soul-klassieker door een reeds ter ziele gegane groep. Ha ! het is de B-kant valt me nu op. Eigen schuld : de A-kant moest maar niet « Plan B » heten !
Roger Taylor, Fun in spare, EMI 1A06264328: de alom uitgekreten solo-elpee van de Queen-drummer. Al is dit niet om over (naar huis) te schrijven, zó erg is het nou ook niet.
Matumbi (zonder titel), EMI 1A06207435 : een vervelende plaat van een Engelse reggae-groep.
The Bluesbusters with Byron Lee & the Dragonaires, Rough and tough, EMI 1A062-19027: ook reggae maar niet Engels en (dus?) beter, of laten we zeggen : commerciëler.
Dépèche Mode, Just can’t get enough, Mute VG 108: een synthesizer-groep, waarvan we echter enkel deze (goede) single ter recensie hebben gekregen. Voor een elpee blijft het dus afwachten.
Word 13, Try to please me, EMI 006.83209: een single getrokken uit de elpee « Flash as a rat » van deze Australische groep, die (alhoewel met minder nadruk) ook al z’n weg zoekt tussen disco en cold wave. Die minder nadruk voegen we eraan toe omdat we (misschien bevooroordeeld) ook een beetje aan de Easybeats-sound moeten denken (o.a. omdat de sologitaar een belangrijker rol speelt).
Bruno Basta, Paperboys are millionaires, EMI 062-26637. Funk. En uit Nederland dan nog. Moet er nog kaas zijn ? Neen, dan nog liever de fraaie gitaarsolo van David Hollestelle op « Fructification ». En geef ons ook nog eens zo’n Kuifjes-hoes.
Duran Duran, (zonder titel), EMI 06264382. Zie Classix Nouveaux, maar hier zijn er twee singles bij : « Girls on film » en « Planet earth ».
John Miles, Miles high, EMI 1C064-64504 : « Music was my first hit and it will be my last » zingt John Miles op zondagmorgen in de badkamer en gelijk heeft-ie. Deze elpee is beter dan Vele Andere, maar toch niet meer lijnen waard dan dit. Dit in tegenstelling tot…
Philip Rambow, Jungle law, Parlophone PCS 7216: dit is inderdaad een goede elpee die alleen een beetje te heterogeen is om te bespreken. Rambow heeft natuurlijk het recht om zowat alle ontspannen rockstijlen samen te brengen op één plaat maar het geeft geen houvast voor een bespreking. Is Rambow een rocker of een singer-songwriter ? Een live-optreden of een tweede elpee zal het ons leren. In afwachting zal deze elpee nog wel een paar keer gedraaid worden en zoniet dan toch de gezellige single « A star in her own right ».

Referentie
Ronny De Schepper, In ’t kort, De Rode Vaan nr.46 van 1981

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.