Geen Boekenbeurs dit jaar, maar dat was veertig jaar geleden wel anders!

In het zicht van de Boekenbeurs gooit ook de kritische jeugduitgeverij Infodok uit Leuven nog enkele boeken op de markt. Het nieuwe muizenboek van Liva Willems (foto Jo Clauwaert) en de TV-kritiek van Erik Hulsens hebben we pas onlangs besproken en op de valreep bereikten ons ook nog het derde activiteitenboek van de Werkgroep Informatief Spelmateriaal (« Spel in zich/t/ ») en de vijfde aflevering van « Zozo », samengesteld door de alternatieve werkgroep jeugdliteratuur van De Sfinks uit Boechout.

Uit het fonds van Infodok lichten we verder nog « Ik ben Harry van de achterbuurt » van Gaston van Camp en « Zazapina in de zoo » van Liva Willems (oorspronkelijk uitgegeven bij Lannoo) en de derde wereldspelen, het weeswegwijzerspel, de doppers-doolhof en Marx, erger je niet van de Werkgroep Informatief Spelmateriaal. Signaleren we tenslotte nog dat ook de tekst van het toneelstuk van Alice Toen dat op dit moment door het Brialmont-theater wordt gespeeld. « ’t Loopt mank, ’t zit scheef, het kan niet door de beugel », weldra zal te verkrijgen zijn.

De pilootfunctie van « alternatieve » uitgeverijen werpt reeds schitterende vruchten af. Zo ademen de jeugdromans van de uitgeverij Lotus volop de nieuwe geest uit. Wie het liever bij Tiny- of Rode Ridderreeksen houdt, die komt hier niet aan z’n trekken. Wie echter een goed jeugdboek weet te appreciëren waarin de problemen niet uit de weg worden gegaan, die kan hier terecht. In de Junior-reeks (van 7 tot 12 ongeveer) vinden we o.m. het schitterende « Bloedbroeders » weer (zie r.v. van vorige week), maar ook « En straks komt Emilio » (over gastarbeiders), « Pas op, daar komt Manuela ! » (over van huis weglopen), « Marty’s zomer in Ierland » en « Rechtsbuiten » (beide over relatieproblemen). Ook nog twee boeken van Dick Walla, waarvan we « De grote weg-eters » zopas hebben doorgenomen.
Dit boek kadert in de romantische « terug-naar-de-natuur »-trend, escapisme ook uit een ontmenselijkte samenleving. Echte « menselijkheid » vind je enkel nog bij… de dieren terug. Alhoewel mooi geïllustreerd door Annet Planten en zeer verzorgd uitgegeven, spreekt dit boek ons minder aan, niet zozeer wegens de problematiek maar wel door de behandeling ervan. Het mystifiërende karakter vinden we trouwens terug in de verwoording zelf die zeer « Hollands » is, op het randje van het elitaire af, met een uitgebreid vocabularium waarmee Vlaamse kinderen echter hoegenaamd niets kunnen aanvangen. Een beetje snobistisch als het ware.
Uit de aanbiedingen van de jeugdromans voor jongeren boven de twaalf jaar onthouden we vooral « Gouden wespen voor Krysanda » van Gaston van Camp en « Waarom niet de waarheid ? » van Mireille Cottenjé.

Referentie
Ronny De Schepper, De pilootfunctie van de “alternatieven”, De Rode Vaan nr.45 van 1981

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.