Als men het heeft over verkoopcijfers van overleden zangers, dan worden meestal Elvis Presley of Michael Jackson geciteerd, mensen die ook bij leven en welzijn reeds miljoenen platen verkochten. Een veel droeviger voorbeeld is dat van Eva Cassidy. Zij was toen ze nog onder ons was, zo goed als onbekend. Pas toen ze op redelijk jonge leeftijd aan kanker stierf (33), ging men haar ontdekken. Ook ik, ik geef het toe. Maar dan was het eigenlijk te laat natuurlijk. Haar erfgenamen kunnen er maar wel bij varen, maar zijzelf kon nauwelijks bevroeden dat haar songs haar dood zouden overleven. Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat ze is gestorven en dat wil ik toch even in herinnering brengen.

Eva Marie Cassidy (Washington D.C., 2 februari 1963 – Bowie, Maryland, 2 november 1996) was een Amerikaanse zangeres die een aantal bekende nummers in eigen stijl coverde. Twee jaar na haar dood kwam een tape met Cassidy’s versie van “Over the Rainbow” terecht bij het Britse radiostation BBC Radio 2. Het nummer was gefilmd door een amateur tijdens een optreden in de Blues Alleys. Het werd een nummer-1-hit in de Britse hitlijsten. Cassidy’s album “Songbird” werd een groot succes in Groot-Brittannië. In 2001 werd de plaat de best verkochte van Engeland.
Eva Cassidy wordt beschreven als niet bepaald elegant in haar kledingstijl, en ook haar koppigheid en standvastigheid op het selecteren van haar nummers (waaronder vooral soul, jazz en gospel) irriteerde de platenmaatschappijen mateloos, zodat ze slechts één “echte” CD heeft mogen uitbrengen: “The other side” in 1992. In 1996 was er dan nog een live-album “Live at Blues Alley”, maar in juli kreeg ze plotseling last van pijn in haar heup. Dit bleek een in haar botten uitgezaaide vorm van huidkanker (melanoom) te zijn. Vanaf dan ging alles heel vlug. Het laatste lied dat ze ooit zong, zodanig verdoofd door pijnstillers dat ze op het podium geholpen moest worden, was haar eigen interpretatie van “What a Wonderful World” van Louis Armstrong.

(met dank aan Wikipedia)

2 gedachtes over “Eva Cassidy (1963-1996)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.