Morgen zal het vijftig jaar geleden zijn dat John Lennon “Happy X-mas/War is over” heeft opgenomen.

Dat gebeurde samen met Yoko Ono (uiteraard) en verder The Plastic Ono Band en The Harlem Community Choir. De single werd pas een jaar later uitgebracht op 24 november 1972 en bereikte in het eerste jaar plaats 4 in de UK Singles Chart. Ze zou daarna nog verscheidene jaren terugkeren in deze en andere hitlijsten.

Lennon schreef het lied op een bestaande melodie, waarvan nog andere versies bestaan. Van hun versie bestaan er ook meer dan tien versies en/of vertalingen en ver over de honderd covers.

Het nummer stamt uit de vredescampagne die ze sinds 1969 hielden. In dat jaar hadden ze ook al de Bed-In in Amsterdam gehad. Hun acties verliepen langs steden wereldwijd waarin ze bijvoorbeeld posters verspreidden met de tekst: War is over! If you want it. Happy Christmas from John & Yoko, waarmee zij eigenlijk natuurlijk de Vietnamoorlog bedoelden. Hun voorspelling kwam echter pas in 1975 uit maar sindsdien is de song een universele boodschap voor wereldvrede geworden. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.