Twintig jaar geleden was er het huwelijk tussen tennisvedetten Andre Agassi en Steffi Graf. Ze zijn nog altijd samen.

Stefanie Maria (“Steffi”) Graf (Mannheim14 juni 1969) won 22 maal een grandslamtoernooi. In 1988 werd ze de derde vrouw in de geschiedenis die een complete grand slam won. Na haar gouden medaille bij de Olympische Zomerspelen van 1988 in Seoel werd haar grand slam omgedoopt in een Golden Slam. Ze was de nummer een van haar tijd en haar topjaren omvatten de gehele jaren 90 van de twintigste eeuw. Zij is de enige tennisprof (man of vrouw) die alle grandslamtoernooien ten minste vier keer heeft gewonnen. Steffi Graf voerde in totaal 377 weken de wereldranglijst aan, waarvan 186 weken aaneengesloten van 17 augustus 1987 tot aan 10 maart 1991, beide prestaties waren records voor zowel mannen als vrouwen, tot Roger Federer 237 weken aan één stuk op één stond.

Het grootste litteken echter op Grafs carrière is de aanslag op haar – destijds – grootste rivale Monica Seles. Een Duitser, Günther Parche, die zich een fan van Steffi Graf noemde, stak een mes in de rug van Monica Seles op 30 april 1993 tijdens een kwartfinalepartij in het toernooi van Hamburg tegen Magdalena Maleeva. Parche kon het niet verkroppen dat zijn idool Steffi niet meer de nummer een van de wereld was; Monica Seles had die positie namelijk in 1991 overgenomen van Graf en was sindsdien niet meer van die koppositie af te slaan. Ook al had Steffi Graf niets met die aanslag te maken, het feit dat Parche een gestoorde fan van haar was, gaf Steffi een zware druk mee voor de jaren daarna. Toen Monica Seles in de zomer van 1995 terugkeerde in het profcircuit en meteen tegen Steffi in de finale stond van de US Open van 1995, was de spanning in het stadion te snijden. Steffi won die partij, en maakte daarmee duidelijk dat zij zich niet langer hoefde te verdedigen voor het behalen van zes grandslamstitels tijdens de afwezigheid van Monica. (Wikipedia)

Andre Kirk Agassi (Las Vegas, 29 april 1970) leerde tennis van zijn vader, Mike Agassi, een bokser die ooit op de Olympische Spelen voor Iran uitkwam. Zoon Andre genoot zijn verdere opleiding op de tennisschool van Nick Bollettieri. Aan het begin van zijn carrière viel hij vooral op door zijn voor die tijd kleurrijke kledingkeuze en lange haardos. Op 28 oktober 2009 werd bekend dat Agassi tijdens zijn loopbaan de drug crystal meth heeft gebruikt. Tevens maakte hij bekend dat zijn woeste haardos een toupet was. Die bekentenissen deed de Amerikaan in zijn in november 2009 uitgegeven autobiografie. In 1997 werd hij ook daadwerkelijk positief bevonden, maar toen wist hij de ATP ervan te overtuigen dat hij het niet opzettelijk had gebruikt. 

In 1999 werd Agassi de vijfde speler in de geschiedenis van de sport die een career slam won: alle vier de grandslamtoernooien (maar niet in één seizoen): het Australian Open, het Open Franse tenniskampioenschapWimbledon en het US Open. In totaal won hij acht grandslamtoernooien en hij staat hiermee op de lijst van grandslamtitels op een gedeelde negende plaats. Agassi is de enige speler ooit die alle grandslamtoernooien én de Tennis Masters Cup heeft gewonnen, deel uitmaakte van een winnend Davis Cup-team en een olympische gouden medaille heeft gewonnen. (Wikipedia)

Steffi Graf en Andre Agassi hebben twee kinderen. Om het nieuwe uitschuifbare dak op 17 mei 2009 in te huldigen speelden zij nog één keer samen op Wimbledon in een demonstratiewedstrijd tegen “onze” Kim Clijsters en de Brit Tim Henman.Een gedachte over “Twintig jaar geleden: huwelijk Andre Agassi en Steffi Graf

  1. Monica werd na het incident nooit meer zo goed als voorheen. Het is maar de vraag in welke mate dat de verdere carrière van Graf heeft beïnvloed. Monica had toch getoond dat ze Graf de baas kon (misschien wat moeilijker op gras), vooral in de memorabele finale in Parijs 92 toonde Monica dat ze mentaal enorm weerbaar was. (had men haar in Wimbledon laten kreunen, had ze mijn inziens ook daar van Graf gewonnen).

    Ik wil zeker niets afdoen van de carrière van Graff, die ik nog steeds beschouw als de grootste tennisspeelster aller tijden. (jammer voor Chris, Martina, Serena, etc….)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.