Zestig jaar geleden vond de eerste mars op Brussel plaats. Tussen de 75.000 en 100.000 Vlamingen namen eraan deel.

De eerste Mars op Brussel (op 14 oktober 1962 gevolgd door een tweede) was bedoeld om de in mei 1961 geïnstalleerde rooms-rode regering-Theo LefèvrePaul-Henri Spaak die de pacificatie van de taalproblematiek door aanpassing van de taalwetgeving (bestuurszakenonderwijstaalgrens) in haar regeringsverklaring had opgenomen, onder druk te zetten.

De organisatie van de Marsen was in handen van het Vlaams Aktiekomitee voor Brussel en Taalgrens (VABT), dat 48 Vlaamse culturele verenigingen en drukkingsgroepen verenigde en waarin de Vlaamse Volksbeweging (VVB) zich ontpopte als de belangrijkste motor voor de organisatie van de marsen.

Het eisenpakket bestond uit de afschaffing van de talentellingen, de begrenzing van de Brusselse agglomeratie tot 19 gemeenten, de afschaffing van alle taalfaciliteiten in de Brusselse randgemeenten, de vastlegging van de taalgrens, de uitschakeling van alle uitingen van verfransing in Vlaanderen, de tweetaligheid van Brussel, de vernederlandsing van het bedrijfsleven in Vlaanderen, de eentaligheid in en splitsing van de centrale besturen en een zetelaanpassing in het parlement. (NEVB.be)

Een gedachte over “Zestig jaar geleden: de eerste Mars op Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.