Het zal morgen al tien jaar geleden zijn dat de Gentse volksfiguur Albert Brysse (midden op de foto, naast Freddy Chaves links en Michel Casteels rechts) is overleden. Hij werd vooral bekend door zijn jeugdherinneringen die hij te boek stelde in “Een kind van de Muide; herinneringen van een kwajongen aan de havenkant” (uitgeverij Koj!, 1993)

Albert Brysse werd in de Loodsenstraat geboren op 10 december 1915 en bleef altijd op de Muide wonen. De laatste jaren verbleef hij in een verzorgingstehuis in de Bagattenstraat. Maar tot voor kort voor zijn dood bleef hij nog geregeld gidsen in de kathedraal. Hij bracht zijn bezoekers naar de Vijdtkapel waar hij bij de reproductie van het Lam Gods in vier talen over het meesterwerk vertelde.
Na de lagere school op de Katholieke Jongensschool Muide volgde hij middelbare studies aan de St.Jean Baptiste de la Salle-school. Vervolgens ging trok hij in 1932 naar de Normaalschool in Oostakker waar hij in 1936 als onderwijzer afstudeerde. Tussen 1936 en 1939 vervulde hij zijn legerdienst als kandidaat reserve Officier. Daarna werd hij gemobiliseerd en volgde Wereldoorlog II. In 1940 was hij krijgsgevangene tussen juni en oktober te Meucon-Vannes. In september 1944 werd hij opnieuw gemobiliseerd voor de bezetting van Duitsland tot juni 1945. En dan begint zijn 44-jarige loopbaan als onderwijzer aan het Sint-Barbara-college, waar hij in 1981 met pensioen gaat.
Als jonge kerel was Brysse ook actief in de theaterwereld op de Muide. Hij speelde in de Katholieke toneelbond Hooger Op Sint-Theresia en kroop geregeld in de huid van ‘Sies’, de schildersknaap die verliefd werd op Colette, een van de onvergetelijke figuren in het beroemde stuk ‘Weeuwke van de Muide’ geschreven door Pol Speeckaert. Zijn tegenspeler was Gust De Puydt.
Over zijn geliefde Muide schreef hij dus het boek: Een kind van de Muide, herinneringen van een kwajongen aan de havenkant, eigenlijk een verzameling van 35 cursiefjes. Brysse ontpopt zich als een vlot en smakelijk verteller. Weinigen kennen de geschiedenis van de Muide zoals hij. Daarom werd hij geregeld gevraagd voor lezingen. Hij deed dat altijd met overgave en veel begeestering. En dat tot op hoge leeftijd. Je voelde dat hij het allemaal had meegemaakt en het graag wilde vertellen aan volgende generaties.Hij vertelt ook over kleurrijke figuren zoals Georges Goeteyn en Michel Casteels (Piet Korrel), links en midden op de foto, hijzelf zit uiterst rechts.

Referentie
Karel Van Keymeulen, Albert Brysse vertelt niet meer, De Gentenaar 24 oktober 2011

76 georges goeteyn, michel casteels en albert brysse in 1931

Een gedachte over “Albert Brysse (1915-2011)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.