De Amerikaanse profwielrenner Chris Horner, die in 2013 zelfs nog de Ronde van Spanje won (foto), viert morgen zijn vijftigste verjaardag.

Christopher (“Chris”) Brandon Horner (Okinawa23 oktober 1971) bleef beroepsrenner tot zijn 48ste levensjaar. In 2019 stopte Horner na een carrière van 23 jaar. Zijn grootste zege is het eindklassement van de Ronde van Spanje van 2013. Horner is de oudste winnaar van de Vuelta: toen hij won, was hij ruim 41 jaar oud. Horner werd zo de oudste winnaar van een grote ronde; met zijn 41 jaar en 327 dagen verbrak hij ruim het vorige record van Firmin Lambot. Lambot won in 1922 de Ronde van Frankrijk, hij was toen 36 jaar en 131 dagen.

Horner werd prof in 1996 bij een klein Amerikaans team. Hij reed hierna drie jaar voor het Franse La Française des Jeux, maar zonder veel succes. Zijn beste resultaat was de derde plaats in de Grote Prijs Plouay in 1997 en Horner keerde terug naar zijn eigen land.

Hier won hij jarenlang zeer veel wedstrijden, waarvan de meeste echter amper bekend zijn in Europa. Zijn zeges in de zware Maleisische Ronde van Langkawi in 2000 en de Ronde van Georgia in 2003 gaven echter aan dat Horner een redelijke renner was. Toen hij tijdens het wereldkampioenschap van een jaar later zeer opvallend reed en uiteindelijk achtste werd, kreeg hij voor de laatste dagen van dat seizoen en het hele volgende seizoen een contract bij Saunier Duval aangeboden. Horner werd meteen elfde in de Ronde van Lombardije en boekte zijn eerste grote Europese zege in 2005, in een bergetappe in de Ronde van Zwitserland, waarin hij vijfde in het eindklassement werd.

Begin 2006 maakte hij de overstap naar de Belgische formatie Davitamon-Lotto. Bij Davitamon werd hij binnengehaald om Cadel Evans bij te staan in de Tour, maar de Amerikaan zorgde in het voorjaar ook al voor mooie resultaten. Hij pakte 2 podiumplaatsen in de Ronde van Californië en reed een sterk Ardens drieluik met ereplaatsen in Luik-Bastenaken-Luik (8ste), Waalse Pijl (19de) en Amstel Gold Race (20ste). In Parijs-Nice (10de) en Ronde van Romandië (7de) versierde hij mooie eindnoteringen.

In de Ronde van Spanje 2009 viel hij in de 4e etappe uit met een gebroken pols, na een massale valpartij 2 km voor de finish. In 2010 maakte Horner een enorme sprong voorwaarts en vestigde zich definitief als uitstekend klimmer. Hij won voor Radioshack in 2010 op een knappe manier de Ronde van het Baskenland, waar hij de afsluitende tijdrit won en daarmee Alejandro Valverde onttroonde. Ook reed hij een sterk Ardens drieluik, met een 7e plek in Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl en een 10e stek in de Amstel Gold Race. Ook werd hij 2e in de Ronde van Sardinië, 4e in de Ronde van Californië en 9e in de Dauphiné. Daarnaast reed hij voor de eerste keer top 10 in de Ronde van Frankrijk, ondanks veel knechtenwerk in de eerste week voor Armstrong. In 2011 won hij op overtuigende wijze de Ronde van Californië. Voor de Ronde van Frankrijk van 2013 moest de 41-jarige Horner bedanken wegens herstel van een operatie aan zijn knie, maar hij zou dus zijn gram halen in de daaropvolgende Vuelta. (Wikipedia)

Een gedachte over “Chris Horner wordt vijftig…

  1. Ik luister regelmatig met plezier naar zijn analyses op zijn youtube-kanaal.
    Goede kritische tactische analyses, onder andere van de falende tactiek op het WK en de OS.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.