Aangezien “Der Fliegende Holländer” door Pet Halmen in de Vlaamse Opera als een droom van de vrouwelijke hoofdfiguur werd geënsceneerd, rustte de zwaarste taak uiteraard op de schouders van de sopraan die Senta vertolkt, het meisje dat de nacht voor haar huwelijk van de Vliegende Hollander droomt. De Amerikaanse Luana De Vol sloeg zich er doorheen met een enthousiasme zoals we dat wel meer gewend zijn van haar landgenoten.

Luana DeVol (born 1943 in San Mateo, California) is an American operatic soprano who graduated from Capuchino High School in San Bruno, California, where she grew up, and attended the College of San Mateo in San Mateo. She had a featured role in a production of Patience by Gilbert and Sullivan, the very first performances by the San Mateo Community Theatre, in the summer of 1963.

She was a featured soloist with the Masterworks Chorale in San Mateo under the direction of Galen Marshall, and sang in a great variety of choral works, especially by Ludwig van Beethoven and Johannes Brahms. DeVol appeared with the San Francisco Symphony and the San Francisco Opera.

She moved to Germany in 1984 to further pursue her career, giving numerous operatic performances there. In 2005 zong ze Turandot in de opera van Barcelona (zie foto). She made her Metropolitan Opera debut as Ortrud in April 2007 in Wagner’s Lohengrin. The production was broadcast internationally on April 29, 2007. She was named “Singer of the Year” in 1997 and 2000 by the German opera magazine Opernwelt. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.