Het is vandaag al zestig jaar geleden dat Chico Marx, één van de Marx Brothers, is overleden.

Chico werd als Leonard Marx in New York geboren, als tweede kind in het gezin, maar zijn oudere broer Manfred stierf al heel jong. De naam Chico zou hij te danken hebben aan het feit dat hij vroeger altijd achter de vrouwen aan zat (´chicken chaser´). Maar voor hetzelfde geld slaat het op zijn charme, zijn manier van vrouwen achter zich aan krijgen. Chico speelde in alle shows en films van The Marx Brothers. Altijd in de rol van de versierder, de rokkenjager, de losbandige oplichter. Hij was de slungel met het petje die praatte met een Italiaans accent en piano speelde met één vinger – wat hem niet belette op die manier ooit een orkest te leiden.
Chico was in real life een ongeneeslijk gokverslaafde. Zijn hele leven lang is hij blijven optreden omdat hij wel moest, altijd was zijn geld op. Toen hem eens gevraagd werd hoeveel geld hij al verloren had, was zijn antwoord: “Vraag Harpo maar hoeveel hij verdiend heeft, zo veel heb ik verloren”. Toch was het feit dat hij wel een gokje wilde wagen niet altijd slecht, hij was wel degene die de initiatieven nam. Chico kwam met het idee voor de muzikale show die hun doorbraak zou blijken te zijn. En Chico was degene die ze erdoorheen trok wanneer het tegen zat.
Met zijn charme speelde Chico veel klaar. Toen moeder Minnie Marx zich als manager terugtrok, heeft Chico dat overgenomen. In die tijd kreeg hij voor elkaar dat ze op Broadway konden spelen, dat ze een uitnodiging uit Londen kregen en last but not least, dat Irving Thalberg van MGM met hen aan het werk wilde.
Chico en Harpo leken veel op elkaar, konden als tweeling door het leven. Het is zelfs een keer zo geweest dat Chico, verkleed als Harpo met Harpo’s pruik en kleding optrad in een televisiespelletje, en dat hij alle panelleden voor de gek kon houden, inclusief zijn broer Groucho.
Chico trouwde op zijn dertigste verjaardag met Betty Carp, in januari 1918 werd hun dochter Maxine geboren. In 1940 scheidden Chico en Betty. In augustus 1958 hertrouwde Chico met Mary De Vithas. In 1980 verscheen het boek “Growing up with Chico”, waarin Maxine over haar jeugdervaringen met haar vader vertelt. Maxine Marx overleed op 14 september 2009.
Chico overleed zelf op 11 oktober 1961 in Hollywood, aan de gevolgen van aderverkalking. Op zijn begrafenis hield een man een grafrede, die een totaal verkeerd beeld van Chico schetste. Het commentaar van Harpo hierop was: “Huur alsjeblieft een mime-speler in voor mijn begrafenis”. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.