Het is vandaag exact vijftig jaar geleden dat John Lennon zijn tweede solo-album uitbracht, met name “Imagine”.

Alhoewel met name het titelnummer vooral sinds zijn dood met hem wordt vereenzelvigd, ben ik – in tegenstelling tot het voorgaande titelloze album en het volgende “Some time in New York” – helaas geen fan van dit album en zeker niet van deze song. Tekstueel vind ik het nummer, zeker in deze tijden, wel erg belangrijk:

Imagine there’s no heaven
It’s easy if you try
No hell below us
Above us only sky (…)

Nothing to kill or die for
And no religion too

Maar ik heb de indruk dat bijna niemand weet wat hij precies zingt. Muzikaal daarentegen vind ik het een even grote zaag als Paul McCartney’s “Yesterday” en dat is volgens deze laatste geen toeval. Paul heeft er een hekel aan dat telkens hij in een restaurant binnenkomt, de pianist van dienst daarop overschakelt. Al wordt de pijn wel verzacht door het feit dat dit ook bij John Lennon gebeurde, al heeft die niets met “Yesterday” te maken, meer zelfs, hij had er een hekel aan. “Ik verdenk hem ervan,” zegt Paul, “dat het dààrom is dat hij Imagine heeft geschreven, want dat leent zich ook tot dergelijk gebruik.” En dan heeft John het gelukkig niet moeten meemaken dat op de BRT ter gelegenheid van zijn dood, jawel, “Yesterday” werd gespeeld!

Ook de rest van het album (overigens mede geproducet door Phil Spector) valt mij tegen en ook dàt heeft gedeeltelijk weer met Paul McCartney te maken. In de film “Imagine”, die de Amerikaan Andrew Solt in 1989 aan John Lennon wijdde, zien we hoe Lennon zich virulent afzet tegen Paul McCartney met het nummer “How do you sleep”, waaraan – het dient gezegd – ook George Harrison zijn medewerking heeft verleend, waardoor deze toch duidelijk “kamp” koos in de herrie.

Waar ik echter wél van hou, dat is het prachtige “Jealous Guy”, dat John Lennon onder een andere titel (“Child of nature”) nog voor The Beatles had gecomponeerd, maar dat ze nooit hebben uitgebracht.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.